Franța a preluat președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene

Franța a preluat de astăzi președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. În cele șase luni de mandat, președintele Emmanuel Macron le-a promis partenerilor europeni că va pune în practică un proiect ambițios de reforme – transmite din Paris corespondenta RRA Daniela Coman:
Reporter: Întărirea securității europene și transformarea modelului economic sunt prioritățile principale ale președinției franceze, care se va derula sub sloganul „Relansare, putere, apartenență”. Franța își cheamă partenerii europeni la 6 luni de analiză, dezbatere, armonizare a pozițiilor și acțiune pentru un nou start al proiectului european, afectat profund de criza sanitară, de bulversările climatice, de încercările de destabilizare a democrației și de creștere a tensiunilor în imediata vecinătate, avertiza președintele Emmanuel Macron, potrivit căruia forța Uniunii stă în unitatea țărilor membre:
Emmanuel Macron: Trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă în alegerile pe care le face și stăpână pe destinul său. Probleme existențiale stau în fața noastră în plan climatic, tehnologic, geopolitic, care impun, iar noi ne pregătim deja de câțiva ani, o transformare profundă a organizației noastre care să-și asume noi ambiții.
Reporter: Relansarea economică după epidemie are nevoie de o proiecție pe termen lung. Construcția de filiere industriale noi, inovante, dezvoltarea noilor tehnologii, crearea de locuri de muncă, în paralel cu lupta împotriva schimbărilor climatice. Europa trebuie să-și recapete independența industrială, dar să nu uite de solidaritatea socială; astfel, proiectul salariului minim european decent în toate țările are toate șansele să fie aprobat în timpul președinției franceze./amirea/sdm2