În prima zi a anului creștinii ortodocși și greco-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile Cel Mare

În prima zi a anului, creștinii ortodocși și greco-catolicii sărbătoresc tăierea împrejur a Domnului și pe Sfântul Vasile Cel Mare. Peste 600.000 de români își serbează astăzi onomastica. Despre semnificația creștină a primei zile din an, Remus Rădulescu:
Reporter: Prima zi a anului este, din punct de vedere creștin, ziua în care pruncul născut în Betleem și-a primit numele. Conform tradiției iudaice, după opt zile de la nașterea sa, Isus a fost tăiat împrejur, ca orice copil evreu de sex masculin. Numele pe care l-a primit fiul lui Dumnezeu făcut om, Isus, înseamnă Mântuitorul, iar Hristos înseamnă ‘cel uns’.
Tot astăzi, este sărbătorit Sfântul Vasile Cel Mare, care a trăit în secolul al IV-lea şi a fost episcop în Cezareea, cetate în Asia Mică, pe teritoriul Turciei de astăzi. Sfântul Vasile, în doar nouă ani cât a păstorit ca episcop, s-a dovedit un mare teolog, apărător al credinței ortodoxe și un bun organizator al vieții monahale și al activității sociale în biserică. Este primul episcop care a întemeiat spitale și azile pentru ocrotirea celor săraci și suferinzi.
Realizator: Radio România Cultural și Antena Satelor vor transmite în direct în Sfânta Liturghie de la Catedrala patriarhală din București, începând cu ora 10:00./amirea #HUN/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -1 ianuarie