Evoluţia pandemiei de COVID-19 în România

Realizator: Laurenţiu Văduva – Deşi specialiştii în sănătate recomandă insistent vaccinarea, interesul românilor nu este prea mare în acest sens. Doar 7.500 au făcut prima doză în ultimele 24 de ore, la fel ca şi ieri. Cei cu schema completă de vaccinare par mai dornici să îşi menţintă gradul de protecţie, aşa încât peste 20 de mii au făcut doza booster de ieri şi până astăzi. Este a doua zi consecutiv în care avem aproape 6 mii de cazuri de COVID-19 la 24 de ore, iar rata de pozitivare a crescut la 9%. Au fost confirmate şi 112 cazuri noi de infectare cu Omicron, între care patru sunt copii sub 9 ani. Este foarte posibil ca în săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susţinută cu tulpina Omicron, care se repoduce de aproape cinci ori mai repede decât precedentele variante, spun autorităţile. Adriana Turea:
Reporter: Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în România se înregsitrează o transmitere deocamdată sporadică a tulpinii Omicron, însă este foarte posibil ca în zilele şi săptămânile următoare să se treacă la o transmitere comunitară susţinută.
Alexandru Rafila: Acum avem o creştere de câteva cazuri, cinci-zece cazuri la terapie intensivă, care se înregistrează zilnic, care nu pune probleme, dar asta nu înseamnă că peste o săptămână sau două săptămâni nu ştiu să vă spun care va fi trendul în ATI, sperăm toţi să avem mai puţine cazuri spitalizate.
Reporter: Pentru tratament există deocamdată la dispoziţie remdesivirul şi până la sfârşitul lunii vor fi primele cantităţi de monopiravir, iar în luna februarie – un alt antiviral. Minstrul sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a mai adăugat că la o estimare de un milion de cazuri în România au considerat că aproximativ 250 de mii de pacienţi ar trebui să fie beneficiarii unui tratament antiviral ţintit, administrat doar după o evaluare medicală./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 ianuarie)