Guvernul a pregătit noi măsuri pentru protejarea populaţiei de efectele creşterii preţurilor la energie

Realizator: Laurenţiu Văduva – Guvernul a pregătit de la 1 aprilie noi măsuri de protejare a populaţiei de efectele creşterii preţurilor la energie. Anunţul a fost făcut astăzi de premierul Nicolae Ciucă, după o întâlnire cu miniştrii finanţelor, energiei, agriculturii, antreprenoriatului, turismului şi mediului, dar şi cu reprezentanţii ANRE. El a mai explicat că se analizează, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin şi pentru IMM-uri:
Nicolae Ciucă: Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă, generată de creşterea preţurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor, consumatori casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi. De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kW/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea Certificatului Verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale. În domeniul sectorului agricol şi al industriei alimentare vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie şi le vom menţine active până la data de 1 iulie.
Realizator: Premierul Nicolae Ciucă a mai spus că aceste măsuri vor fi prezentate în prima şedinţă a coaliţiei de guvernare./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 ianuarie)