Polonia: Reforma sistemului social a dus la grave disfuncţionalităţi şi la diminuarea veniturilor. Uniunea Europeană nu plăteşte.

La începutul lunii ianuarie, foarte mulţi profesori, poliţişti, pompieri şi militari au constatat diminuarea salariilor lor.  Circa 400 de mii de pensionari au avut aceaşi surpriză neplăcută.

Cei păgubiţi nu au înţeles ce s-a întâmplat. Guvernul le-a promis că marele proiect de reformă „Polski Ład” (Ordine poloneză) va duce la creşterea finanţării sistemului sanitar şi la o distribuire mai echitabilă a veniturilor. Partidul de guvernământ Justiţie şi Dreptate (PiS) a ajuns la putere după ce a promis că din bugetul ţării va aloca mai mult pentru familiile cu mai mulţi copii, va proteja interesele salariaţilor, care au fost obligaţi să devine întreprinzători de tip PFA (persoană fizică autorizată).

Sistemul de sprijinire a familiilor a devenit o prioritate pentru PiS, care a promis creşterea alocaţiilor sociale: întroducerea pensiei a 14-a, creşterea alocaţiei de stat pentru copii. Din aceste promisiuni, însă, nu s-a realizat nimic, din cauza pandemiei. Scopul proiectului „Polski Ład” a fost continuarea programului de sprijinire a familiilor şi întroducerea de noi măsuri în acest scop, ca de exemplu înfiinţarea „fondului familiilor pentru creşterea copiilor”. În cadrul acestui program, pentru fiecare copil, părinţii ar primi o sumă de 12.000 de złoty (11.000 de lei). Criticii proiectului susţin că guvernul alocă banii după criterii ideologice, de exemplu familiile cu un singur părinte sunt dezavantajaţi. Când anul trecut, în luna mai a fost anunţat proiectul „Polski Ład”, guvernul a susţinut că, în urma aplicării acestuia, 17-18 milioane de polonezi vor câştiga mai mulţi bani. Nu s-a spus, însă, nimic despre cei care vor pierde în urma măsurilor preconizate. Acum a ieşit la iveală că sunt mulţi care aveau venituri medii, şi acum primesc mai puţini bani. Cei care câştigă între 6000 şi 11.000 de złoty nu pot cere scăderea din impozit a taxelor sociale. Angajaţii şi micii întreprinzători pot obţine acesta, dar trebuie să depună o cerere specială la administraţia financiară, însă pensionarii nu mai au acest favor. De nicio facilitate nu beneficiează întreprinzătorii în sistem PFA, deşi sunt sute de mii de agenţi de pază sau personal angajat pentru curăţenie, care lucrează în acest regim.

Specialiştii au tras semnalul de alarmă, luni la rândul, că vor fi mari probleme: legea făcută pe picior este stufoasă, contradictorie, beneficiarii trebuie să angajeze un consilier de impozite cu studii superioare, ca să se descurce în labirintul reglementărilor, fără a mai pune la socoteală că guvernul mereu a aplicat modificări ale actului normativ, după ce acesta a intrat în vigoare, astfel haosul devenind şi mai mare.

Scandalul a luat proprţii, când, în ianuarie, funcţionarii publici cu venituri mici au constatat că li s-a diminuat veniturile. Ei nu au luat în considerare cerinţele administrative şi nu au completat formularul tipizat pentru obţinerea „facilităţolor destinate clasei de mijloc”. La fel de mare a fost nemulţumirea pensionarilor, care nici măcar nu aveau posibilitatea de a solicita facilităţile respective, astfel ei au pierdut drepturi câştigate şi mulţi dintre ei s-au adresat justiţiei.

„Polski Ład” putea să fie opera principală a guvernului condus de Mateusz Morawiecki şi ar fi dat posibilitatea premierului ca el să fie urmaşul lui Jaroslaw Kaczyński la conducerea PiS. Acum, puterea lui Morawiecki este limitată, în problemele principale, dreptul de decizie îl are preşedintele partidului. De mult se ştie că, în cadrul coaliţiei de dreapta, se duce o luptă pentru putere. Ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro, preşedintele partidului Polonia Solidară, doreşte să fie liderul dreptei poloneze după plecarea lui Kaczyński. Problema principală a lui este Morawiecki. Zbioro îl acuză pe actualul premier, care înainte de cariera politică a lucrat în sectorul bancar, de concesii făcute Uniunii Europene şi de liberalism (această este considerat o insultă în cercuri de dreapta poloneze). Acum, Ziobro s-a delimitat de programul „Polski Ład”. Până şi preşedintele Andrzej Duda şi-a exprimat îngrijorarea pentru prevederile legii, care au creat o situaţie dezavantajoasă pentru mulţi oameni, şi a anunţat că vrea să se consulte cu guvernul în această problemă.

Potrivit comentatorilor polonezi, acest haos creează mari dureri de cap politicienilor partidului de guvernământ, care – în mod neobişnuit – şi-au cerut scuze de la populaţie. „Nu era voie să se întâmple aşa ceva, Îmi cer scuze” – a spus Morawiecki într-un podcast. „Am comis greşeli, ca toată lumea, dar suntem capabili de a le corecta, a anula iniţiativele proaste şi de a cere scuze – a afirmat Kaczyński, într-un interviu acordat săptămânalului Sieci.

După planurile iniţiale, „Polski Ład” ar fi fost finanţat de Uniunea Europeană, însă Bruxelles-ul nu a virat banii, pentru că există o dispută între UE şi Polonia din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale poloneze, potrivit căreia unele prevederi din Tratatul Uniunii Europene sunt incompatibile cu Constituţia Poloniei. Până când această problemă nu se va clarifica, UE nu va plăti. Guvernul, însă, avea nevoie de un succes, astfel că a forţat votarea legii insuficient elaborată. Iar acum şi-a cerut scuze.

Székely Ervin, RADOR