Creşte capacitatea de testare

Numărul cazurilor de coronavirus raportate zilnic continuă să se dubleze de la o săptămâna la alta. Ieri s-au anunţat peste 14.000 de noi contaminări, aproape unul din trei teste fiind pozitiv. S-au înregistrat încă 22 de decese asociate bolii, iar aproximativ 600 de oameni sunt internaţi la ATI. Autorităţile spun că, din această săptămână, capacitatea de testare va creşte până la 150.000 de teste pe zi.
Reporter: Nicoleta Stoian – Peste 3.800 de medici de familie din toată ţara au încheiat contracte în acest sens cu casele de asigurări de sănătate. La Bucureşti şi în judeţul Ilfov, unde apar mereu cele mai multe cazuri noi, au fost deschise centre de testare în 20 de spitale, iar alte 8 îşi vor începe activitatea mâine. De asemenea, cel târziu de miercuri, va fi reluată testarea elevilor, după ce peste 10 milioane de kituri au ajuns în depozitele inspectoratelor şcolare.
Realizator: Odată cu creşterea capacităţii de testare se vor înmulţi şi cei depistaţi pozitiv – afirmă ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, care anticipează că vârful acestui val pandemic va fi peste aproximativ 3 săptămâni:
Alexandru Rafila: Undeva în jurul datei de 10-15 februarie, vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Un lucru este important, însă, rata de producere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână din ianuarie, am avut o rată de reproducere de 1,87, adică, practic, o persoană infectată îmbolnăvea alte 2 persoane, acum avem 1,25. În ultimele 8 zile, am avut o scădere progresivă, de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 ianuarie