Facturi la energie de 4-5 ori mai mari faţă de aceaşi perioadă a anului trecut la unităţile de învăţământ din Arad

Unităţile de învăţământ din municipiul Arad au primit facturi la energie, pe luna trecută – de patru-cinci ori mai mari faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. În aceste condiţii, şcolile sunt nevoite să ceară autorităţilor locale suplimentări de buget pentru că nu au cum să achite facturile.
Reporter: Ioan Suciu – Colegiul Național ”Preparandia Dimitrie Ţichindeal” plătea pentru încălzirea de la centrala electrotermica din Arad 24.000 de lei în decembrie 2020, iar acum a venit o factură de 84.000 de lei, spune Sorin Haiduc directorul Colegiului Național ”Preparandia Dimitrie Ţichindeal”:
Sorin Haiduc: Sunt exagerate, din punctul nostru de vedere. Să vedem dacă solicitările pe care le-am transmise furnizorilor vor fi luate în considerare și se vor plafona aceste prețuri.
Reporter: La Liceul Tehnologic ‘Aurel Vlaicu’ factura de încălzire a provocat un adevărat șoc, în condițiile în care temperatura din clase nu a depășit 15 grade Celsius:
Leahu Emanuela: Factura aferentă lunii decembrie pentru școala noastră este de 102.378 de lei. În școală nu este foarte cald, chiar acum, în luna ianuarie, când au fost temperaturi de minus 10, minus 12 grade, în sălile de clasă era foarte frig, în jur de 15 grade. Copiii au stat îmbrăcați, profesorii la fel, fonduri acum nu avem, nu avem buget pentru căldură, doar dacă vom primi de la primărie.
Reporter: În aceste condiții unitățile de învățământ sunt nevoite să ceară primăriei suplimentar de la buget.
Călin Bibarț, primar Arad: Încercăm să supraviețuim, până la urmă facturile mari de la școli, grădinițe se întorc oarecum o bună parte și pe bugetul Primăriei. Încă sunt optimist că se vor lua măsuri la nivel național. Ducem o bătălie de pe o săptămână pe altă săptămână, pentru a menține în funcțiune, în parametri cât de cât decenți, minimul confort în casele oamenilor și în școli și grădinițe./amirea #HUN/sdm2
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 ianuarie)