Dezbatere despre ,,Jurnalistul actual – Un Superman vulnerabil când democraţia e în criză” la Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2021

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București) a fost prezentă la Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2021: Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a moderat dezbaterea intitutlată ,,Jurnalistul actual – Un Superman vulnerabil când democraţia e în criză” cu invitați de marcă din domeniul jurnalismului: Alex Nedea (recorder.ro), Mihai Rădulescu (TVR), Carmen Gavrilă (Radio România).

În cadrul dezbaterii participanții au discutat și dezbătut teme de actualitate despre starea presei, libertatea mass-media în perioada pandemiei, amenințările la care sunt supuși jurnaliștii, atât din România, cât și din regiune, rolul și eficacitatea jurnalismului de investigație. Alex nedea de la Recorrder a punctat că în ciua pierderii încrederii în presă, jurnalistul serios nu își propune să devină sau să fie un Superman, dar prin acțiunile sale investigative, prin moralitate și prin lupta penru adevăr și dreptate este și astăzi perceput ca supererou.

De asemenea, Antonio Momoc a prezentat câteva statistici interesante despre libertatea presei și a mass-mediei în lume, cu analize recente despre România și țările vecine. Tema dezbătută a generat numeroase întrebări și comentarii din partea publicului prezent. Concluzia discuțiilor a fost accea că democrația modernă are de suferit atunci când jurnaliștii sunt amenințați, șantajați sau închiși. Decanul FJSC, Momoc a subliniat că doar „un jurnalism sănătos și o informare corectă pot ține democrația actuală într-o stare bună”.

Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, conf. dr. Antonio Momoc, a susținut și un workshop ,,Jurnalism și Comunicare” cu studenții de la facultățile de istorie și relații internaționale prezenți la festival. Studenților le-au fost prezentate anumite tehnici de comunicare, de la modalități de persuasiune în comunicarea interpersonală, la tehnici de prezentare și public speaking.

O altă dezbatere de maximă actualitatea a avut loc la Librăria Cărturești din Brașov despre ,,Fake news și dezinformare din perioada comunistă până astăzi” la care au luat cuvântul conf. dr. Antonio Momoc, prof. dr. Adrian Cioroianu, lect. Mihai Vacariu și lect. Marian Năstase. S-au prezentat exemple de ,,fake news”, dezinformare și manipulare din perioada comunistă și din perioada actuală, s-a analizat impactul și eficiența acestora asupra publicului țintă, aspecte legate de informarea și dezinformarea în această perioadă pandemică, rolul jurnaliștilor, dar și pregătirea lor, în cadrul acestui proces complex al generării de știri false și la final au fost analizate și anumite soluții de contracarare a fake-news-urilor și dezinformării care sunt tot mai prezente în viața noastră./aboboc