INDEX: Românii îşi dezvoltă în continuare puterea militară şi intenţionează să achiziţioneze avioane F-35

Dezvoltarea forţelor aeriene din România nu se va opri odată cu punerea în poziţie de luptă a avioanelor de vânătoare F-16, deoarece guvernul de la Bucureşti are în vedere şi achiziţionarea unor aparate F-35 de ultima generaţie: a cincea – a declarat miercuri preşedintele României Klaus Iohannis.
În discursul rostit cu prilejul vizitei efectuate la baza aeriană de la Câmpia Turzii în faţa militarilor, şeful statului a apreciat că tensiunea apărută la graniţele Ucrainei demonstrează că este mare nevoie de dezvoltarea în continuare a forţelor armate române, demarată în 2015. România trebuie să se pregătească pentru pararea unor acţiuni agresive, inclusiv a ameninţărilor hibride, iar în această acţiune un rol serios îi revine şi forţelor aeriene – a precizat Klaus Iohannis.
Preşedintele a precizat: „Trăim o perioadă deosebit de tensionată, s-au intensificat ameninţările care pun în pericol securitatea spaţiului european şi euroatlantic şi inclusiv cea a României. Este evidentă deci tendinţa de revenire la politica de forţă, la punerea sub semnul îndoielii a ordinii mondiale liberale, a construcţiei europene de securitate apărute după războiul rece”.
Preşedintele a adăugat că România urgentează consolidarea unităţii şi solidarităţii statelor membre NATO, a prezenţei forţelor aliate la Marea Neagră, iar în acest context asumarea din partea Statelor Unite a unui rol în Europa face ca asumarea apărării şi intimidării din partea NATO să devină mai credibilă.
La iniţiativa lui Klaus Iohannis România a decis în 2015 majorarea cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB, iar în 2017 CSAT a aprobat ca România să achiziţioneze în următorul deceniu arme şi instrumente militare în valoare de 9,8 miliarde euro. Din această sumă s-au cumpărat din SUA, în afara avioanelor F-16, baterii antirachetă Patriot şi sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS, de asemenea s-au pus în funcţiune elementele terestre europene a scutului american antirachetă destinat captării rachetelor balistice.
În martie 2019 a intrat în funcţie prima escadrilă formată din 16 avioane F-16 folosite, iar în decembrie anul trecut Ministerul român al Apărării a anunţat vă se vor achiziţiona din Norvegia alte 32 de aparate de zbor folosite de tip F-16.
Din acţiunea de patrulare aeriană fac parte în afara avioanelor F-16 cumpărate şi avioanele de vânătoare MiG-21 ruseşti reînnoite cu ajutor israelian. Însă din efectivul anterior de 110 avioane de vânătoare al forţelor aeriene române astăzi au mai rămas doar aproximativ 30-40 aparate în stare de funcţionare.
Autor: István Bereznay
https://index.hu/kulfold/2022/02/02/romania-f-35-os-gepek-vasarlasa-haderofejlesztes-klaus-iohannis-nyilatkozat/
INDEX (Ungaria), 2 februarie 2022
Traducerea: Imola Stănescu