Întâlnire a miniştrilor de externe Bogdan Aurescu – Jean-Yves Le Drian, la Bucureşti

Ministrul francez de externe, Jean-Yves le Drian, a declarat aseară, după o întâlnire la București cu omologul său Bogdan Aurescu, că frontierele României sunt și ale Uniunii Europene. Şeful diplomației franceze a mai spus că România poate conta pe Franța, țara sa fiind mândră că este alături de români în contextul actualelor provocări de securitate.
Reporter: Carmen Gavrilă – „Puteți conta pe noi, așa cum și noi putem conta pe România” – a fost fraza aleasă de ministrul francez de externe, Jean-Yves le Drian, ca să explice poziția Parisului în contextul situației tensionate de securitate din apropierea României.
Jean-Yves le Drian: Printre provocările cu care se confruntă Uniunea, dar și NATO, sunt tensiunile provocate de Rusia în vecinătatea estică a Europei. Prioritatea noastră pe termen scurt este detensionarea, de aceea lucrăm în diferite formate de dialog cu Rusia și partenerii noștri, mai ales în formatul Normandia, dar trebuie să adoptăm o poziție fermă, pentru că și aceasta poate contribui la detensionare. Franța e gata să se implice în măsuri NATO de asigurare a securității în beneficiul României.
Reporter: Miniștrii Aurescu și Jean-Yves le Drian au evaluat stadiul de aplicare a proiectelor româno-franceze, iar șeful diplomației române a anunțat că schimburile comerciale au înregistrat o creștere semnificativă anul trecut.
Bogdan Aurescu: Schimburile comerciale dintre România și Franța sunt din nou în creștere, cu circa 14% față de anul 2020, peste 7,5 miliarde de euro schimburi comerciale în primele 10 luni ale lui 2021. Consider important să stimulăm în continuare extinderea investițiilor franceze în România, a celor românești în Franța.
Reporter: Cei doi miniștri vor participa și la o reuniune a formatului B9 la nivel de miniștrii de externe, a cărui gazdă este șeful diplomației române. La reuniunea pe tema situației de securitate din regiune va fi prezent și ministrul ucrainean de externe, Dimitri Kuleba./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 februarie