Emiratele Arabe Unite au introdus săptămâna de lucru de patru zile și jumătate

Dubaiul urmează să beneficieze în mod semnificativ de recenta introducere a săptămânii scurte de lucru decise de guvernul Emiratelor Arabe Unite. Se va munci patru zile și jumătate, iar weekendul, care până acum includea vineri și sâmbătă ca în majoritatea țărilor islamice, a fost mutat sâmbătă și duminică.
„Abordarea a fost atent studiată, astfel încât toate segmentele societății să beneficieze de ea, chiar dacă la prima vedere poate părea că beneficiază în principal companiile. Considerăm cu tărie că săptămâna scurtă este bună pentru angajați și familiile lor. O săptămână de lucru aliniată la nivel global face viața mai ușoară celor care locuiesc în Emiratele Arabe Unite, dar au familie în străinătate și ca urmare le permite să își planifice vacanțele. Companiile vor beneficia cu siguranță de pe urma alinierii cu program internațional de lucru și vor putea pătrunde mai ușor pe piețele globale. Credem că am apărat interesele tuturor”, spune Abdulla Ali Rashid Al Nuaimi, subsecretar adjunct pentru Comunicare și Relații Internaționale.
Reforma a fost aplicată mai întâi la instituțiile publice și în școli. Sectorul financiar a urmat exemplul, iar reforma va fi extinsă în curând și la sectorul privat. În Dubai, majoritatea instituțiilor au salutat noua săptămână de lucru menită să faciliteze tranzacțiile financiare, economice și comerciale cu alte țări.
„Unul dintre marile avantaje este că înainte, vineri, eram rugați să participăm la întâlniri pentru a pune la cale strategii, pentru că în Europa de obicei se petrece mai puțin timp vinerea după-amiază cu clienții. Așa că nu lucram sau eram forțați să participăm la confeințe în weekendul nostru. Din acest punct de vedere, este o mare îmbunătățire”, spune Santiago Castillo de la firma de consultanță Roland Berger.
Emiratele Arabe Unite au devenit prima țară din lume care a adoptat săptămâna de lucru de patru zile și jumătate, de luni până vineri la prânz. Teste similare au început deja în mai multe țări, inclusiv în Islanda, unde 85% dintre angajați au adoptat o săptămână de lucru de patru zile, cu o creștere semnificativă a productivității și a bunăstării – exact ceea ce urmăresc Dubaiul și Emiratele Arabe Unite.
Şi Marea Britanie s-a alăturat recent listei țărilor care intenționează să facă același lucru și care include și Japonia, Spania și Noua Zeelandă. Reforma din Emiratele Arabe Unite include și școlile, unde săptămâna se încheie cel târziu vineri la prânz. La câteva săptămâni de la intrarea în vigoare, școlile din Dubai par să fi metabolizat fără probleme schimbarea.
„Ne concentrăm mult pe bunăstarea elevilor, noua săptămână de lucru permite elevilor și profesorilor să petreacă mai mult timp cu familiile lor, este o adevărată binecuvântare. A fost o surpriză, dar a fost foarte bine primită de către personal și elevi. A fost ușor să facem câțiva pași mici pentru a nu modifica programa școlară, scopul cu siguranță nu era reducerea sa. Educația ar trebui să fie distractivă și cât mai amplă posibil. Am putut face acest lucru cu mici modificări pentru a maximiza timpul de predare și învățare al copiilor”, spune Clare Turnbull, directorul Royal Grammar School. (https://it.euronews.com – februarie)/oavram/rcostea