Psiholog Emma Toader: Aveți grijă cu ce vă îmbrăcați!

Simbolurile pe care le avem imprimate pe haine ne influențează starea de spirit, pentru că inconștientul nostru reacționează la acest nivel, a declarat, joi, pentru RADOR, psihologul Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții ”Porția de fericire”.

„Unii poartă în glumă, zic ei, tricouri care au ca desen un cap de mort sau un schelet sau un chip hidos și cred că asta nu are nimic de-a face cu ei. Dar are, pentru că, la nivel subliminal, se identifică deja cu acel desen, iar inconștientul nu știe de glumă”, a explicat psihologul. Ea a arătat că, în terapie, se lucrează foarte bine cu metaforele și cu simbolurile, pentru că acestea sunt limba de impact a subconștientului.

„Amintiți-vă că auziți o melodie și gândul vă duce la momentul în care ați ascultat-o și erați fericiți la mare, de exemplu. Sau  vedeți o fotografie cu voi când erați un copil de cinci ani și deja vă gândiți la bunici, pentru că ați copilărit cu ei. Noi lucrăm pe imagini, fiind angrenate și celelate simțuri, cum ar fi miros, auz … Fiecare lucru, oricât de banal ar fi, are impact asupra minții noastre. De aceea, e de preferat să avem grijă ce exersăm” a – a adăugat specialistul NLP.

Ea a arătat că, la nivel inconștient, avem tendința de a ne alege ca imprimeu ceva cu care ne identificăm, la un moment dat, ca stare. „De exemplu, o persoană mai lentă și mai greoaie ca siluetă nu va dori să aleagă un tricou având drept imprimeu un vultur, tot așa cum o persoană ageră și foarte dinamică nu va prefera să aibă ca imprimeu pe haine un hipopotam. În schimb, veți observa că persoanele cu un anumit temperament de felină vor avea haine cu imprimeu ghepard, leopard sau panteră… Pentru că tot ceea ce punem pe noi ca haine ne reprezintă în acel moment”, a explicat psihologul Emma Toader.

Ea a apreciat că persoanele romantice și optimiste preferă, de multe ori, imprimeurile florale și că orice schimbare în culorile și desenurile purtate prin vestimentație poate duce la o schimbare a stării de dispoziție.

„Unii merg mai departe și își tatuează pe piele diverse simboluri sau imaginea unor animale preferate. În timp, se vor identifica mai mult cu trăsăturile acelor animale sau simboluri… Așa că, aveți grijă ce vă doriți să experimentați…! Pentru că ne programăm mereu, iar intenția este una dintre cele mai puternice forțe ale omului…!”, a conchis psihologul Emma Toader.

Székely Ervin, RADOR