Emanuel Ungaro, de la croitorie, la un imperiu al modei

Motto:  „O rochie nu trebuie purtată, ci locuită
(Emanuel Ungaro)

Autor :Alexandru Balaci

La 13 februarie 1933 s-a născut creatorul de modă francez de origine italiană Emanuel Ungaro (m. 2019).  Cel care avea să devina celebrul creator de modă Emanuel Ungaro s-a născut la 13 februarie 1933, la Aix-en-Provence, în sudul Franţei, într-o familie de imigranţi italieni. A învăţat bazele meseriei de la tatăl său, croitor de meserie (Cosimo Ungaro). Împreună cu familia fuge din calea fascismului și se stabilește în Italia: „gândesc în franceză, dar râd în italiană„, a afirmat la un moment dat. De mic a indragit culorile si picturile – in special cele ale pictorului post impresionist francez Paul Cézanne, iar prima ‚jucarie’ din partea tatalui a fost o masina de cusut.

La varsta de 22 de ani se mută in Paris, iar în 1958 incepe sa lucreze pentru Cristobal Balenciaga, singurul „maestru” pe care l-a recunoscut. În 1965, Emanuel Ungaro şi-a deschis propria casă de modă. A lansat în 1968 o primă linie de pret-a-porter feminin, iar în 1973 o alta destinată bărbaţilor. Era cunoscut pentru culorile vii și imprimeurile îndrăznețe. În 1973, a lansat primul său parfum ”U de Emanuel Ungaro”. Au urmat numeroase parfumuri, între care ”Diva” (1983), ”Senso” (1987), ”Ungaro” (1991), ”Emanuel Ungaro For Men” (1991), ”Ungaro Homme” (2005). Stilul Ungaro din acea perioadă era unul rigid, modelele sale având sutiene de metal, el fiind un lider in ceea ce priveste bijuteriile de corp. Incepand cu anii ’70, viziunea lui se modifică, rigidul se transormă în ‚soft’ și pune accent pe detaliile rafinate, specific mentorului Balenciaga, pe texturi și un număr mai variat de culori. Anii ’80 sunt reprezentati de ‚alcatuirea’ diverselor forme ale pieselor vestimentare și combinatii de culori.

A devenit rapid celebru, creaţiile sale vestimentare fiind purtate de nume celebre, precum Nicole Kidman, Angelina Jolie, Cate Blanchett, Diane Kruger, Lucy Liu, Elizabeth Hurley, Kristin Chenoweth, Uma Thurman, Kylie Minogue, Penelope Cruz, Liz Hurley, Iman Bowie, Callista Flockhart, Emmanuelle Bart, Juliette Binoche, Patricia Kaas, Shiva Rose, Mary J. Blidge, Celine Dion şi Kirsten Dunst.
În decursul anilor ’90, stilul Emanuel Ungaro a rămas același, dar a adus în prim plan imprimeurile animale, dantela, creațiile au devenit mai feminine; a introdus imprimeuri geometrice, culorile de inspirație asiatică, iar broderiile încărcate erau inspirate din hainele istorice. Credea că hainele trebuie să faca senzație și nicidecum el, fiind numit „croitorul care iubește femeile”. A construit un imperiu al modei – cuprinzând şi parfumuri, pantofi şi ochelari -, preluat în 1996 de familia Ferragamo. O descriere de pe site-ul fostei sale firme arată că Ungaro a deprins ”rigoarea și perfecționismul” în perioada în care a lucrat pentru Balenciaga.

Emanuel Ungaro a avut curajul să fie diferit, combinând întâlnirile neașteptate și totuși senzuale între culorile aprinse și imprimeuri cu linie frumoasă”, arată un anunț al Casei Emanuel Ungaro. În 1980, Ungaro, care s-a autodescris drept un „obsedat senzual”, a primit premiul Dé d’or, recompensând cea mai apreciată casă de haute-couture. Ungaro a fost premiat în 1980 și 1981 cu Golden Timble (cea mai mare distinctțe în modă din Franta), iar piesele vestimentare pot fi admirate la Metropolitan Museum of Art din New York City și în Musee de Mode din Paris. Din 2001, Ungaro – căsătorit şi având o fiică – a început să se distanţeze de lumea modei, pentru a se retrage în 2004.

A încetat din viaţă la Paris, la 21 decembrie 2019.

Bibliografie

Calendar Rador

Home

Emanuel Ungaro – Creatii Exuberante, Pline de Culoare si Rafinament