2022. február 8

Országos viszonylatban 11 település részesül szubvencióba a földgáz- és energiárak kompenzálására

Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő héten az Energiaügyi Minisztériumközi Bizottság újabb ülést tart. A miniszterelnök szerint ebben az időszakban fontos a munkahelyek megőrzése, minden gazdasági vállalkozás működőképességének fenntartása, illetve elkötelezetten vállalt megoldásokra van szükség úgy kormány, mind a beszállítók, forgalmazók, termelők és az üzleti szféra szintjén. Ezzel kapcsolatosan a kormányfő megemelitette az energia- és gázárak kompenzálására hozott kormánydöntéseket, valamint azt, hogy 11 település – Bârlad, Arad, Bákó, Brassó, Fogaras, Craiova, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Jászvásár, Nagyszeben és Tulcea – szubvencióba részesül a fejlesztési minisztériumtól a földgáz- és energiaárak kompenzálására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.08)

Romániában megugrott a halálesetek száma

Romániában több mint kétszeresére ugrott kedden a koronavírus-járványnak tulajdonított halálos áldozatok száma, az újonnan fertőzötteké azonban stagnál, a járványgörbe a tetőzés jeleit mutatja, derült ki a stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentéséből. A keddi összegzés szerint az utóbbi 24 órában 36 269 embernél mutatták ki a fertőzést, ami (35 százalékkal) meghaladja ugyan az utóbbi két hét átlagát, de elmarad a múlt heti csúcstól, a heti esetszám pedig először esett vissza kétszázezer alá. Az egészségügyi szakemberek erre alapozva megállapították, hogy Romániában ezekben a napokban tetőzik a járvány ötödik hulláma. A keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 184 koronavírusos beteg hunyt el Romániában, ami 130 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Bár az omikron vírusvariánsnak tulajdonított mostani járványhullámban sokkal kisebb a súlyos megbetegedések és a halálos áldozatok aránya, mint a legutóbbi – a delta mutáns által előidézett – hullámban, január közepe óta a halálesetek száma is emelkedni kezdett, a napi halálesetek kéthetes mozgóátlaga három hét alatt 29-ről 79-re emelkedett. Az utóbbi héten már csak 15 százalékkal (11 565-re) nőtt a kórházakban kezelt fertőzöttek száma. Az intenzív terápián a múlt hetinél 20 százalékkal több, 1123 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.08)

Az élelmiszerárak mérséklése veszélyezbe sodorhatja a lakosság élelmiszer-ellátását, a Romalimenta szerint

A Romalimenta élelmiszeripari munkáltatói szövetség úgy véli, hogy az élelmiszerárak hatósági szabályozása veszélybe sodorhatja a lakosság élelmiszer-ellátását, bizonyos termékek piaci hiányához vezetne, előmozditaná a spekulációt és fellenditené a feketegazdaságot. „Több ezer munkahely kerül veszélybe, mivel a vállalatok kénytelenek lesznek költségcsökkentő intézkedéseket hozni. Így megugranak az állam munkanélküliséggel kapcsolatos kiadásai”, áll a szövetség közleményében. A  Romalimenta szerint egy esetleges ár-befagyasztás csak átmenetileg mérsékeli az árakat, de egész sor negatív hatása lenne a teljes élelmiszer-ellátási láncra. A sérülékeny ágazatok védelmét szolgáló intézkedésekről a termelőkkel konzultálva kellene döntenie a kormánynak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.08)

Romániát nem fenyegeti élelmiszerválság, állítja a SINDALIMENTA elnöke

Romániát nem fenyegeti élelmiszerválság, hangsúlyozta Dragoș Frumosu, az Élelmiszeripari Szakszervezetek Országos Szövetségének (SINDALIMENTA) elnöke, hozzáfűzve, hogy a világjárvány kirobbanása után, amikor az emberek pánikba estek és többet vásároltak a kelleténél, a helyzet gyorsan lecsillapodott. „Úgy gondolom, hogy egyes alapélelmiszerek racionalizálása nagyon nagy hiba lenne, mivel, egyrészt nagy pánikot keltene, mig másrészt a lakosság sokkal nagyobb mennyiségben vásárolna, és szerintem egy bizonyos ponton már élelmiszer-pazarlásról is beszélhetnénk”, hangsúlyozta a szövetség elnöke, hozzáfűzve, hogy becslése szerint az élelmiszertermékek tovább drágulnak a magas energia- és gázárak, akárcsak az élelmiszeriparban használt alapanyagok árának növekedése miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.08)

A tiszta energiaforrásokból származó energiatermelés jelenleg a Románia által termelt energiamix  mintegy 70%-át fedezi

A tiszta energiaforrásokból származó energiatermelés kedden a Románia által termelt energiamix  mintegy 70%-át tette ki és kedd volt egyike azoknak a napoknak, amikor Románia exportált. Ez a villamos energia tőzsdei jegyzéseinek mintegy 20 százalékos csökkenéséhez vezetett. Bár konjunkturális helyzetről van szó, a piaci szereplők emlékeztetik a kormányt a megújuló forrásokba való befektetés fontosságára. Romániában jelenleg a szélerőművek termelik a legtöbb energiát, ami több mint 2700 megawattnak felel meg és ez a mennyiség a hazai termelés mintegy 30%-át fedezi. Ezt a mennyiséget egésziti ki a vízenergia (17 százalékkal), az atomenergia (15 százalékkal), a fotovoltaikus energia (5 százalékkal) és a biomassza (csaknem egy százalékkal). Románia keddi össztermelése közel 9500 megawatt volt, a fogyasztás pedig nem haladta meg a 8300 megawattot, ami közel 1000 megawatt exportnak és a tőzsdei árak csökkenésének kedvezett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.08)

RADOR – Rozália Gănciulescu