2015. szeptember 2

Bukarestben zajlik a román diplomácia éves csúcstalálkozója

A román diplomácia éves csúcstalálkozójának egyik legfontosabb témája: a bevándorlók kérdése.Bogdan Aurescu külügyminiszter szerint Európának többet kellene tennie a bevándorlók problémáinak megoldásában, mint a kvótarendszer alkalmazása. „Megoldást kell találnunk a migrációs probléma gyökerének a kezelésére, küzdenünk kell a terrorizmul ellen”, mondotta Bogdan Aurescu, megjegyezve, hogy a menekült kérdés teritékre kerül az uniós külügyminiszterek szeptember 4-i, luxemburgi kötetlen összejövetelén is. Victor Ponta miniszterelnök a bukaresti diplomácia prioritása között emlitette a Moldova Köztársasággal fenntartott kapcsolatok fontosságát és a köztársaság érdekeinek a támogatását, illetve a regionális kooperációt és Románia gazdasági érdekeinek előmozditását. „Számos országgal kitűnő diplomáciai kapcsolatokat tartunk fenn, de csak ennyi, mivel semmi különösebb nem történik gazdaségi szempontból. Néha, nagyköveteink félénken lépnek Románia gazdasági érdekiért, főleg az EU-n kivüli országokban”, hangsúlyozta Victor Ponta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

A menekülteket befogadó EU-tagállamok uniós alapok kiutalását kérhetik

Az Európai Bizottság újabb javaslatokat tesz a menekültstátuszt megszerző bevándorlók elosztásának megoldására, mig a menekülteket befogadő EU-tagállamok uniós alapokat hivhatnak le. Jean Claude Juncker,az Európai Bizottság elnöke újabb javaslatot terjeszt a tagállamok elé a menkültek folyamatos elosztására  és az embercsempészek elleni küzdelemre vonatkozóan.A menekültek elosztási mechanizmusa az európai alapokból való finanszirozást is feltételezi, szögezte le az Európai Bizottság. Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos kihangsúlyozta, hogy a menekülteket befogadó tagállamok igényelhetik az uniós alapok kiutalását.”Meggyőződésem, hogy az uniós tagállamok átfogó elemzést terjesztenek be arról, hogy miként érinti őket a migránshullám és ha szükségük van támogatásra, igényelniük kell az európai alapok kiutalását”, hangsúlyozta Corina Creţu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Traian Băsescu volt román államfő kihallgatásra jelentkezett a legfőbb ügyészségen

Traian Băsescu volt államfő ellen Gabriela Firea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivőjének feljelentése alapján, zsarolás gyanújával indult bűnvádi eljárás.Traian Băsescu mintegy félórát töltött a legfőbb ügyészségen, távozáskor pedig azt mondta, hogy az ügyészek megváltoztatták a büntetőjogi besorolást: immár nem zsarolás, hanem fenyegetés gyanújával folyik bűnvádi eljárás ellene.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Traian Băsescu: Romániának el kell utasítania a migránsok befogadását

Traian Băsescu volt államfő szerint Romániának el kell utasítania a migránsok átvételét más uniós országoktól, mert nem lesz képes integrálni őket, ahogy a „romákat sem tudta integrálni annyi évtizeden keresztül”, közölte a román média, a volt elnök egyik televíziós interjúját idézve. Băsescu arra figyelmeztetett, hogy a menedékkérők befogadása nem pusztán elszállásolásukat jelenti, mert várhatóan „népes családjukat” is maguk után hozzák és biztosítani kell kulturális jogaikat, mecseteket kell építeni számukra és anyanyelvű iskolákat. Băsescu szerint nem szabad, hogy Románia ezt önként magára vállalja, mert nem Románia az, amely a bevándorlókat Európába vonzza. Megjegyzendő, hogy az Elnöki Hivatal egyik tanácsadója kedden jelentette be, hogy Románia novembertől fogadja az önként vállalt uniós kvótarendszer szerint elosztott első menekülteket. Románia Olaszországtól és Görögországtól venne át 1705 menedékkérőt, mig az unión kívüli menekülttáborokból pedig további 80-at fogadna be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

A románok többsége szerint a menekülteknek joguk van választani, melyik országban akarnak élni

A románok többsége egyetért azzal, hogy a menekülteknek joguk van választani, melyik országban akarnak új életet kezdeni, derült ki az MTI által idézett, szerdán ismertetett felmérésből. Az IRES közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka véli úgy, hogy a menekülteknek joguk van új hazát választani. Ugyanakkor határozatlanok, amikor arról kérdezték őket, hogy Romániának fogadnia kell-e menekülteket. A válaszadók 65 százaléka teljes mértékben vagy részben egyetért azzal, hogy Románia fogadjon bizonyos számú menekültet EU-tagállamként, de amikor felmerült annak a lehetősége, hogy a megkérdezettek településére költözzenek, akkor a befogadással egyetértők aránya 46 százalékra csökkent, és 42 százalék ezt teljes mértékben elutasította.A megkérdezettek 83 százaléka hallott a menekültválságról, amelynek okait 51 százalék a háborúban látja, 41 százalék a szegénységben. A románok kétharmada főként a menekültek hazájának kormányait teszi felelőssé a kialakult helyzetért, 54 százalék az Iszlám Állam terrorszervezetet, 36 százalék az Egyesült Államokat, 29 százalék az Európai Uniót. A megkérdezettek 57 százaléka nem tart attól, hogy Romániát ellepik a bevándorlók, 41 százalék szerint viszont Bukarest is ki van téve ennek a veszélynek. A megkérdezettek több mint háromnegyede szerint Románia nincs felkészülve a menekültválságra. Hasonló arányban vélik úgy, hogy a migránsok érkezésével nő a terrorista merényletek kockázata Európában, amelyeket az Iszlám Állam követhet el.  A felmérés 1482 személy megkérdezésével készült augusztus 28. és 31. között.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Rozalia Ganciulescu