2022. március 9

Az ANPC elnöke úgy látja, hasznos lenne egy fogyasztóvédelmi szabályozás kidolgozása az élelmiszer-pazarlás megelőzésére

Tájékoztató kampányokkal megelőzhető lenne az élelmiszer-pazarlás, nyilatkozta Horia Constantinescu, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, megjegyezve, hogy hasznos lenne egy fogyasztóvédelmi szabályozás kidolgozása. A statisztikák szerint a románok évente több mint 2,5 millió tonna élelmiszert dobnak ki, a legnagyobb arányban főtt ételt, gyümölcsöt és zöldséget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

A kormánykoalicióban, illetve különböző cégek képviselőivel folytatják a tárgyalásokat az energiatermelés növeléséről

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdán közölte, hogy a kormánykoalicióban, illetve különböző cégek képviselőivel folytatják a tárgyalásokat az energiatermelés növeléséről, az ukrajnai háború miatt kialakult helyzetben és az Oroszországtól való energiafüggetlenség elnyerésének céljából. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy szerda délelőtt az atomenergia-termelési kapacitások fejlesztésében érdekelt amerikai céggel tárgyalt. „Májusban újabb turbinát helyezhet üzembe az Olténia Energiakomplexum, amely 300 MWh energiát termelhet, mig a radnóti erőmű beruházásának ez év végére történő befejezésével további 210 MWh energia állitható elő”, hansúlyozta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a napokban több tárgyalást is folytatott az energia téma kapcsán, úgy a koalicióban, mind az energiaügyi minisztérium szintjén és különbőző, e területen tevékenykedő társaságok képviselőivel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Romániának vannak alternatív forrásai az energiatermelésre az orosz üzemanyagok helyett

Florin Cîţu, a szenátus elnöke szerdán a sajtónak elmondta, hogy a kormányfő kedden hőenergia-termelő vállalatokkal egyeztetett a szénalapú termelés újraindításáról, mert az országnak alternatív energiaforrásokra van szüksége. Ehhez 600 személyt kell újraalkalmazni a szénbányászatban, és felmerült a szénimportálás lehetősége is, fűzte hozzá, megjegyezve: „Kedd este a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői olténiaiakkal és a vajdaságiakkal megvitatták azon kapacitások újrainditását, amelyek szenet használnak. Nyilvánvaló, hogy ebben a bonyolult helyzetben egész Európa alternatív erőforrásokat keres az energiatermeléshez és Romániának már voltak ilyen forrásai. Ugyanakkor elemezni kell a verespataki kitermelés lehetőségét is, ahol vannak felhasználható források”. Ezzel összefüggésben a liberális vezető azt is bejelentette, hogy a Fekete-tengerből származó földgáz kiaknázására vonatkozó offshore törvénytervezet már majdnem elkészült és sürgősségi eljárással hagyják jóvá majd a parlamentben. Florin Cîţu megemlítette, hogy vannak olyan cégek, amelyek a törvény elfogadása után készek azonnal kitermelni a gázt és forgalomba hozni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

A román külügyminiszter arra kérte magyar hivatali kollégáját, hogy fontolja meg román-magyar határt átlépő ukrán állampolgárok gyorsabb ellenőrzését

Bogdan Aurescu román külügyminiszter arra kérte magyar hivatli kollégáját, Szijjártó Pétert, hogy fontolja meg a gyorsabb ellenőrzési eljárást azon ukrán állampolgárok esetében, akik át akarják lépni a román-magyar határt, és nem rendelkeznek biometrikus útlevéllel. A román diplomácia vezetője ugyanakkor új intézkedéseket szorgalmazott a határon való várakozási idő csökkentésére, például a határátkelőhelyeken a személyzet kiegészítését és az összes bekötősáv használatát. A magyar diplomácia vezetője elmondta, hogy a budapesti hatóságok továbbra is beengedik Magyarországra a biometrikus útlevéllel nem rendelkező személyeket, és hozzátette: intézkednek a határátlépés megkönnyitése érdekében. A Határrendészet Online Közlekedési applikációja szerint jelenleg a petei határátkelőnél két és fél órát, Nagylaknák és Borsnál két órát, míg  Érmihályfalván és Csanálosnál egy-egy órát kell várakoznia azoknak, akik autóval akarnak kilépni az országból.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Rozália Gănciulescu