www.facebook.com

După 15 ani, două femei câștigă Premiul Wolf pentru Chimie 2022: americancele Carolyn Bertozzi, de la Universitatea Stanford și membră străină la Accademia dei Lincei din Italia, și Bonnie Bassler, de la Universitatea Princeton, care împart premiul cu Benjamin Cravatt, de la Scripps Research în California.
Ultima femeie care a câștigat acest premiu a fost Ada Yonath în 2006-2007. Cei trei cercetători au fost premiați pentru contribuțiile importante în înțelegerea mecanismelor de comunicare celulară.
Biolog și chimist american de la Universitatea Stanford și de la Institutul Medical Howard Hughes, Bertozzi este membru străin la Accademia Nazionale dei Lincei din Roma și este cunoscută pentru dezvoltarea tehnologiilor inovatoare care au deschis noi căi pentru cercetarea biologică și dezvoltarea terapeutică. A inițiat domeniul chimiei biorigonale, datorită căreia a devenit posibilă modificarea chimică a moleculelor din sistemele vii fără a interfera cu procesele deja existente. Datorită studiilor sale, au fost posibile descoperiri fundamentale pentru înțelegerea multor mecanisme de interacțiune care există între celule și care și-au găsit rapid multe aplicații, cea mai recentă pentru studiul Covid-19.
Activitatea lui Bonnie Bassler a făcut posibilă identificarea unei tipologii specifice de semnale chimice schimbate de bacterii cunoscută sub denumirea de cvorum sensing, care le permite „să se ascundă” și care ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți terapiile antimicrobiene actuale. De asemenea, Bassler colaborează cu Institutul Medical Howard Hughes și a primit numeroase premii, printre care L’Oreal-UNESCO în 2012. Cravat este considerat, în schimb, unul dintre inventatorii așa-numitei proteomici chimice, un set de tehnici care dezvăluie ce fac proteinele în interiorul celulelor și identificarea de noi medicamente./oavram
https://www.ansa.it/

ANSA (Italia), 11 februarie 2022

Traducerea: Oana Avram