De la Transindex la Transtelex – un nou semnal de alarmă privind independenţa presei maghiare din România

Marţi, tot colectivul redacţional al celui mai vizionat portal în limba maghiară din România, Transindex, şi-a înaintat demisia. Jurnaliştii au dat publicităţii un comunicat comun, în care au precizat că au recurs la acest gest în urma presiunilor de natură politică la care au fost supuşi. Ziariştii consideră că, în aceste condiţii, independenţa editorială nu mai este asigurată, ca atare situaţia a devenit inacceptabilă pentru ei. În documentul semnat de toţi membrii redacţiei se precizează că acţionarul majoritar al portalului – Hajdú Áron – pregăteşte vânzarea portalului, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa independenţei jurnaliştilor.
Situaţia de la Transindex seamănă izbitor cu cazul portalului Index din Ungaria, în 2020. Atunci, schimbarea structurii acţionariatului a dus la demiterea redactorului şef, Dull Szabolcs. După concedierea acestuia, redacţia a demisionat în bloc. Ulterior, jurnaliştii care au plecat de la Index au creat propriul lor portal apelând la sprijinul cititorilor şi al susţinătorilor presei independente. Astfel a apărut portalul Telex, care, în scurt timp, a devenit unul din portalurile cu cele mai mari audienţe. La doar o zi după demisia jurnaliştilor de la Transindex, a apărut comunicatul de la Telex semnat de acelaş Dull Szabolcs, redactorul şef al publicaţiei în care acesta, printre altele, scrie că Telex de la apariţia sa are legături strânse cu Transindex. Au participat împreună la mai multe proiecte internaţionale şi au scris împreună numeroase articole de care sunt mândri. „După plecarea exemplară a jurnaliştilor de la Transindex, simţim aceaşi responsabilitate ca în 2020, de aceea lansăm cel mai ambiţios proiect al Telex, pe care acesta l-a avut de la înfiinţare: am dori ca împreună cu ziariştii demisionari să fondăm portalul Transtelex. Credem că în Ardeal este nevoie de presă liberă, că trebuie în Ardeal un ziar care depinde numai de tine, că trebuie un portal de ştiri unde nu puterea dictează, că trebuie un ziar liber pentru ardeleni, despre ardeleni, dar care să scrie nu numai despre Ardeal” – se preciza în comunicatul citat. Telex a apelat la susţinerea financiară a cititorilor pentru a putea lansa noul portal.
Deşi ziariştii demisionari nu au precizat natura presiunilor şi ameninţărilor la care au fost supuşi, este clar că între plecarea ziariştilor şi extinderea influenţei partidului de guvernământ maghiar, Fidesz, în Transilvania este o legătură strânsă. Guvernul maghiar este prezent de multă vreme şi pe piaţa media din România. Intervenţia guvernului din ţara vecină se manifestă prin mai multe moduri. În anul 2017, a avut loc o „purificare” a presei maghiare din România. Publicaţia Erdélyi Riport a fost închisă şi mai mulţi jurnalişti incomozi au fost concediaţi. Mai mulţi analişti opinau atunci că acţiunea a avut loc la presiunea guvernului maghiar prin UDMR, care finanţa indirect organele de presă în cauză. Paralel cu această acţiune, oameni de afaceri şi instituţii media din Ungaria, care erau prietenoase cu guvernul maghiar, au cumpărat o serie de portaluri şi posturi de radio din Transilvania. Guvernul de la Budapesta a alocat sume din ce în ce mai mari pentru a influenţa media maghiară din Transilvania. Astfel, potrivit informaţiilor portalului Balcan Insight, la finele anului 2017 şi la începutul anului 2019, Asociaţia Erdélyi Médiatér (Spaţiul Media Transilvan) a primit în două tranşe suma de 10,5 milioane de euro. Banii proveneau de la statul maghiar. Din aceşti bani, Asociaţia Erdélyi Médiatér a cumpărat cele mai importante ziare de limba maghiară, mai multe reviste, posturi de radio şi de televiziune, precum şi cel mai important portal din secuime, Székelyhon.
În ceea ce priveşte Transindex, acest portal are o istorie mai interesantă. Iniţial, legătura dintre redacţia şi UDMR a fost foarte bună. O perioadă, preşedintele formaţiunii politice maghiare, Kelemen Hunor, avea acţiuni în portal, iar proprietarul majoritar Hajdú Áron este cunoscut ca un om loial al UDMR-ului. Odată cu alunecarea presei maghiare controlată – direct sau prin interpuşi – de Fidesz în direcţia propagandei de partid, Transindex a devenit o insulă liberală în peisajul publicistic maghiar transilvan. Este foarte probabil că aceasta situaţie a motivat presiunile acuzate de jurnalişti, cu atât mai mult că în 3 aprilie în Ungaria vor avea loc alegeri parlamentare, iar partidul de guvernământ maghiar contează pe voturile maghiarilor din Ardeal, care au dublă cetăţenie. Potrivit sondajelor de opinie, raportul de forţe între Fidesz şi opoziţia unită este foarte strâns, ca atare unul sau două mandate care ar veni din Transilvania pot fi decisive.
Portalul Transindex a apărut în 1999. Pe lângă suprafaţa rezervată pentru ştiri şi articole de opinie, ziarul electronic are o bază de date foarte vastă în ceea ce priveşte evenimente, personalităţi transilvane, are hărţi, dicţionare şi alte date care s-au dovedit utile pentru public.

Székely Ervin, RADOR