Vladimir Putin a luat decizia să invadeze Ucraina (Joe Biden)

Realizator: Cătălin Gomboş – Vladimir Putin a luat decizia să invadeze Ucraina, crede de președintele american Joe Biden. Într-o declarație de presă făcută la Casa Albă, Joe Biden a afirmat că atacul Rusiei s-ar putea declanșa în zilele următoare. Președintele american a subliniat însă că încă este timp pentru o reglementare diplomatică a crizei din Ucraina.
Joe Biden: Avem motive să credem că forțele ruse plănuiesc și intenționează să atace Ucraina săptămâna viitoare, zilele următoare. Credem că vor viza capitala țării, Kiev, un oraș cu 2,8 milioane de oameni nevinovați. Arătăm care sunt planurile Rusiei în mod repetat, nu pentru că dorim un conflict, ci pentru că facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a elimina orice motiv pe care Rusia îl poate da pentru a justifica invadarea Ucrainei și pentru a o împiedica să își pună în practică planurile. Dacă Rusia va urma acestei planuri va fi responsabilă pentru un război catastrofal și inutil. Statele Unite și aliații noștri sunt pregătiți să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO, de orice amenințare la adresa securității noastre colective. Nu vom trimite trupe să lupte în Ucraina, dar vom continua să sprijinim poporul ucrainian.
Realizator: Președintele american a vorbit presei după consultări pe care le-a avut cu liderii unor țări aliate, între care Polonia și România, precum și cei ai NATO și UE. România a fost reprezentată la consultări de președintele Klaus Iohannis, care a reinterat sprijinul ferm al Bucureștiului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a decide în mod liber asupra politicii sale externe. Totodată, președintele Iohannis a precizat că țara noastră este pregătită să gestioneze toate implicațiile actualei crize – a informat reporterul RRA, Oana Bâlă.#HUN/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie)