Măsuri suplimentare luate de Guvern, pentru buna gestionare a fluxului de refugiați

„Radiojurnal” – Realizator: România şi-a închis spaţiul aerian pentru toate zborurile regulate, cu sau fară aterizare pe aeroporturile din ţară, pentru aeronavele operatorilor din Federaţia Rusă, anunţă Autoritatea Aeronautică Civilă. Excepţie de la această masură fac zborurile umanitare şi cele de urgenţă. Executivul a decis şi înfiinţarea unei platforme care să poată fi accesată de pe site-ul guvernului de orice persoană, voluntar sau entitate privată, interesată să sprijine refugiaţii ucraineni. Petruţa Obrejan vine cu detalii.
Reporter: Petruţa Obrejan – Au fost luate măsuri suplimentare pentru buna gestionare a fluxului de refugiați, cărora li se va oferi sprijini cazare și asistență medicală.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Fluxul de trafic pentru cetățenii sosiți din Ucraina a fost reorganizat prin stabilirea unor zone tampon, zone de așteptare și puncte de asigurare a hranei și a apei. Pentru a gestionați situația generată de numeroasele autovehicule în care cetățenii ucraineni intraţi deja pe teritoriul României au ales să aștepte rudele, prietenii care se apropiau de punctul de trecere a frontierei, au fost instalate corturi pentru ca oamenii să nu aștepte în frig, să poată să își așteptă rudele și prietenii. Au fost alocate mijloace de transport pe care autoritățile publice le pun la dispoziție pentru a prelua persoanele sosite din Ucraina pe jos, întrucât mulți cetățeni ucraineni și-au abandonat mașinile pe teritoriul țării vecine, renunțând să mai traverseze frontiera cu acestea.
Reporter: Totodată, persoanele, companiile sau organizațiile care vor să-i ajute pe refugiați o vor putea face și prin intermediul unei platforme intitulată „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, pe care o pot accesa de pe site-ul Guvernului, astfel încât sprijinul acestora să fie direcționat exact acolo unde este nevoie mai mare.#HUN/dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 februarie)