Новини українською мовою – Razboi în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

Новини українською мовою

1) Guvernul României a lansat campania «Ucraina – Împreună ajutăm mai mult». Pentru asigurarea asistenței umanitare refugiaților din Ucraina, instituțiile guvernamentale își coordonează acțiunile cu societatea civilă și organizațiile naționale și internaționale. Instituţiile vor colabora pentru alocarea eficientă și rapidă a resurselor necesare donate sau aflate în rezervele statului persoanelor cu statutul de refugiat/strămutat pe teritoriul României. Executivul a realizat şi o broşură cu informații privind accesul și drepturile cetățenilor ucraineni în România, care poate fi descărcată de pe site-ul Guvernului, în română, ucraineană şi engleză. Informaţiile vor fi disponibile şi în format tipărit la punctele de trecere a frontierei.
Dacă sunteți cetățeni ucraineni și veniți în România, veți fi admiși și veți fi protejați de statul român. La intrarea în țară, veți fi exceptați de la măsura carantinării, indiferent dacă sosiți din Ucraina sau prin Republica Moldova. Puteți solicita azil autorităților competente. Dacă aveți nevoie de ajutor, pe timpul șederii în România puteți primi cazare, hrană și servicii medicale gratuite. Dacă alegeți să rămâneți pe teritoriul României, aveți drept de muncă în anumite condiții. Detalii suplimentare pot fi obținute la numerele de telefon: (+4) 021.9590 – Poliția de Frontieră Română, (+4) 021.410.75.13 – Inspectoratul General pentru Imigrări, 112 – Serviciul de Urgență, 119 – număr urgențe legat de copii (inclusiv pentru copiii fără familii).

2) Asociaţia Code for Romania a lansat platforma Dopomoha.ro. Platforma este un ghid general de informare şi sprijin în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă pentru cei care vor să se adăpostească în România din cauza războiului din Ucraina şi poate fi accesată prin browser de pe orice dispozitiv. Platforma este actualizată cu informaţii utile verificate de instituţii internaţionale sau ale statului român. Platforma Dopomoha.ro. este un ajutor pentru refugiaţii ucraineni care au nevoie rapid de informaţii corecte, precum: care este procedura de intrare în ţară, care sunt metodele de solicitare a azilului în România, care sunt drepturile şi obligaţiile persoanelor care intră în ţară, la ce resurse pot avea acces.

3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.