Serbia va beneficia de o soluție favorabilă pentru aprovizionarea cu gaze naturale, declară ambasadorul Rusiei la Belgrad

Ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Boțan-Harcenko, a declarat că situația pe piața energiei se schimbă zi în zi, dar prețul gazelor naturale rusești livrate Serbiei a fost convenit între președinții Vladimir Putin și Aleksandar Vučić și până acum Rusia și-a respectat promisiunile. „Până la 1 iunie 2022, Serbia va primi gaze naturale din Rusia la prețul de 270 de dolari pentru mia de metri cubi” – a declarat Harcenko, adăugând că după această dată nimeni nu poate spune care va fi prețul, deoarece situația se schimbă în permanent. „Potrivit prognozelor noastre, Serbia va beneficia de o soluție favorabilă” – a declarat ambasadorul, adăugând că totul depinde de evoluția evenimentelor. Referitor la sancțiunile impuse Rusiei, întrebat ce preț este dispusă să plătească Rusia, Harcenko a răspuns că nu toate băncile rusești au fost excluse din sistemul SWIFT, ci doar cele pe care Occidentul le acuză că finanțează și ajută activitatea militară a Rusiei în Ucraina. În al doilea rând, Rusia folosește un alt sistem în loc de SWIFT și deci consecințele vor fi nesemnificative.
Întrebat dacă se va schimba ceva în relațiile dintre Serbia și Rusia, după ce Serbia și încă alte 140 de state au votat la ONU rezoluția în care Rusia este condamnată pentru operațiunea din Ucraina, Harcenko și-a exprimat așteptarea ca relațiile dintre cele două state să continue să se dezvolte. „Înțelegem că s-au făcut presiuni asupra Serbiei, ca și asupra altor state. Având în vedere că suntem țări și popoare prietene, acordurile dintre cei doi președinți și tot ceea ce a contribuit la bunele relații dintre noi, am speranța că vom dezvolta în continuare colaborarea și relațiile bilaterale” – a declarat Harcenko.
La întrebarea dacă s-a întâlnit cu președintele și ministrul de externe al Serbiei, Harcenko a răspuns că discută frecvent cu oficialii sârbi. „Am discutat și despre rezoluție, dar aceasta este activitate diplomatică despre care nu se vorbește în public. Nu am făcut presiuni. Fiecare stat adoptă propriile decizii în speranța că cealaltă parte îi acceptă argumentele. Noi în Rusia știm bine ce presiuni fără limite exercită Occidentul” – a declarat Harcenko, adăugând că președintele Serbiei a trebuit să aibă în vedere interesele de stat și viitorul Serbiei.
La întrebarea care este obiectivul acțiunii Rusiei în Ucraina și până unde este pregătit Vladimir Putin să meargă, Harcenko a reiterat că este vorba de protejarea poporului din Donețk și Lugansk, de demitalizarea și eliberarea Ucrainei de neonazism și eliminarea amenințărilor Occidentului. „Este o minciună că se intenționează ocuparea Ucrainei. Operațiunea se va încheia când sunt îndeplinite obiectivele” – a declarat Harcenko, reiterând că nu este vorba de o invazie, ci de o operațiune specială care are anumite obiective./rmihaj/dsirbu

www.rts.rs – 4 martie