UE trebuie să scape de dependenţa de energia rusă (Von der Leyen)

Uniunea Europeană trebuie să renunţe la dependenţa de energia rusă, a afirmat, sâmbătă, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Trebuie să diversificăm aprovizionarea, trebuie să îmbunătăţim eficienţa energetică şi să investim masiv în surse regenerabile”, a declarat Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Madrid alături de premierul spaniol, Pedro Sanchez, cu care a discutat despre problema energiei, înainte de summitul UE de săptămâna viitoare, de la Versailles.

Preşedintele Comisiei a precizat că UE trebuie să scape de dependenţa de petrolul, gazul şi cărbunele rusesc. În comparaţie cu alte state europene, Spania se bazează în mică măsură pe energia rusească. mai puţin de 9% din importurile totale de gaze ale Spaniei provin din Rusia, potrivit CORES. În Germania, gazul rusesc asigură aproximativ 65% din necesarul ţării. Spania a suferit, însă, recent, perturbări în aprovizionarea cu gaze, după ce, în octombrie, Algeria – care furnizează aproximativ 42% din gazul necesar Spaniei – a închis o conductă cheie, care traversa Marocul către Spania, din cauza unei dispute diplomatice cu Maroc.

Totodată, von der Leyen a lăudat Spania pentru folosirea energiei regenerabile, care acoperea, în 2021, 21% din necesarul de energiei al ţării. „Spania este cu adevărat un lider. Poate şi va juca un rol important în asigurarea energiei Europei”, a spus preşedintele Comisiei, subliniind că prioritatea de vârf este interconectarea infrastructurii energetice a Peninsulei Iberice cu restul UE – o posibilă referinţă la proiectul conductei MidCat, pe jumătate realizat, ce va permite Spaniei să aprovizioneze cu gaz algerian Franţa şi alte state din UE.

A doua prioritate a UE este sprijinirea consumatorilor şi a întreprinderilor să facă faţă facturilor mari la energie. De mai multe luni, Spania militează pentru o nouă modalitate de stabilire a preţurilor energiei electrice în UE. Pe agenda summitului UE de la Versailles se va afla şi subiectul unei politici comune de apărare a UE, au afirmat cei doi lideri. „O apărare europeană puternică va fi o completare perfectă la un NATO tot mai relevant”, a spus Sanchez./mbrotacel/lalexandrescu

https://www.anews.com.tr – 6 martie