Începând astazi nu se mai aplică nicio restricţie impusă de pandemia de coronavirus

Astăzi este prima zi, după mai mult de doi ani, când în România nu se mai aplică nicio restricţie impusă de pandemia de coronavirus. Autorităţile au decis că starea de alertă nu va mai fi prelungită. Ministerul Sănătății recomandă, însă, în continuare purtarea măştii sanitare în spaţiile aglomerate, întrucât încă există transmitere comunitară a virusului.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că utilizarea măștii, atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie. Nu vor exista limite privind accesul în spațiile publice și nici în privința orarului, însă Alexandru Rafila face unele recomandări.
Alexandru Rafila: Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu, în piețe sau în spații din acestea extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, în grădinițe, școli și în universități, atât pentru personalul didactic și nedidactic, cât și pentru elevi. De asemenea, evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic, iar în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie și în cazul unui test pozitiv, la un centru de evaluare sau chiar la Unitatea de Primiri Urgențe, în cazul unei simptomatologii accentuate sunt importante pentru a putea fi evaluați, pentru a primi tratament specific antiviral.
Reporter: Totodată, nu se va mai completa și nu va mai fi solicitat la intrarea în țară formularul PLF, de localizare a călătorilor și nici certificatul electronic COVID nu va mai fi necesar. În rest, spitalele vor îngriji în continuare pacienți COVID, centrele de testare înființate în București și Ilfov vor funcționa în continuare, la fel și centrele de evaluare COVID și post-COVID./azamfir/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 martie