EURACTIV: Panica i-a determinat pe români să formeze cozi la benzinării

Șoferii români au format cozi la numeroase benzinării de pe tot cuprinsul țării din cauza zvonurile că prețul benzinei și motorinei va exploda peste noapte.

Unii au fost fotografiați umplând recipiente mari, chiar și tomberoane, după ce pe rețelele sociale fuseseră postate poze cu prețuri de 11 lei (2,2 euro) per litru la benzinării. Prețurile normale se situau miercuri între 7,5-8 lei per litru.

Mii de oameni s-au așezat la cozi la benzinării, uneori blocând și prima bandă a carosabilului.

Ministrul energiei a publicat toată seara comunicate pentru a asigura consumatorii că România are stocuri suficiente de combustibil și nu există nici un motiv pentru a creștere rapidă și nejustificată a prețurilor. „Să nu ne lăsăm târâți în războiul hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate”, a scris pe Facebook Virgil Popescu.

Popescu a precizat că a discutat cu reprezentanții companiilor petroliere, care l-au asigurat că există stocuri suficiente de produse petroliere.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că premierul Nicolae Ciucă a dispus controale la benzinării. „Nu există motive întemeiate pentru o creștere accelerată a prețului în România, întrucât avem stocuri suficiente de combustibil […] Guvernul român nu va permite nici o tentativă de speculă pe piață”, a declarat el.

Romanians panic buy at petrol stations

Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)
Traducere: Andrei Suba

EURACTIV (Belgia) – 10 martie