Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

Новини українською мовою

1) Platforma online „Un Acoperiș” este o soluție de identificare de spații de cazare pentru a ajuta refugiații care ajung în România și au nevoie de ajutor imediat. Platforma, disponibilă la https://unacoperis.ro, are versiuni în limbile ucraineană, rusă, engleză şi română şi înregistrează solicitări de ajutor din partea refugiaților sau organizațiilor care le oferă acestora sprijin în identificarea de spații de cazare verificate în teritoriu, pentru a reduce riscurile care îi pândesc pe cei vulnerabili. În platformă se pot înregistra persoane juridice și fizice care pot pune la dispoziție camere sau imobile pentru persoanele care locuiesc în adăposturile puse la dispoziție de autoritățile române. „Un Acoperiș” este o platformă dezvoltată de Code for Romania și administrată de Centrul Național de Comandă și Coordonare a Intervenției și organizațiile partenere.

2) Platforma „Sprijin de Urgență”, accesibilă https://sprijindeurgenta.ro/, este un sistem integrat de management al resurselor pe care societatea civilă și toate persoanele fizice și juridice le pot aduce împreună pentru a ajuta în situații critice. Este un proiect cu versiuni în ucraineană, rusă, engleză şi română, dezvoltat de Code for Romania în parteneriat cu Guvernul României și Departamentul pentru Situații de Urgență pentru administrarea de resurse și nevoi în momente de criză. Se pot face oferte de ajutor sau cse poate solicita ajutor, pe următoarele categorii: produse, servicii, voluntariat, altele.

3) În perioada stării de urgență (60 de zile începând din 24 februarie 2022), autovehiculele au voie să intre în Republica Moldova din Ucraina fără a se cere asigurarea obligatorie de răspundere civilă (carte verde), cu condiția să fie achiziționată în termen de 24 de ore de la intrare; persoanele care dețin autovehicule neînmatriculate în R. Moldova și conduc pe teritoriul Republicii Moldova sau tranzitează prin aceasta din Ucraina nu sunt impozitate pentru utilizarea drumurilor (vinietă) în perioada stării de urgență; Polițiştii de Frontieră moldoveni permit intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a autovehiculelor ucrainene și pe baza documentelor digitale (tip Diya).

4) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

RADOR – 16 martie