Anders Fogh Rasmussen, despre un război pe termen lung între Rusia şi Ucraina: „Ruşii sunt maeştri ai conflictelor prelungite”

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susţine că există riscul unui război pe termen lung între Rusia și Ucraina.

Într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC, Rasmussen a subliniat că acesta este scopul urmărit de președintele rus, Vladimir Putin. „În primul rând, cred că cel mai mare risc în acest moment este un conflict prelungit. Rușii sunt maeştri ai conflictelor prelungite. Doar uitaţi-vă la Georgia – asta se întâmplă în Osetia de Sud din 2008, iar din 2014 – în Crimeea și în Donbas. Sunt de zeci de ani în Moldova – în Transnistria – deci sunt specialiști în asta” – a remarcat fostul şef al NATO.

Anders Fogh Rasmussen a explicat și de ce Vladimir Putin are nevoie de un război pe termen lung. „Preocuparea mea este că un conflict pe termen lung servește obiectivelor lui Putin, pentru că el crede că, atât timp cât va exista un conflict mocnit sau înghețat în estul Ucrainei, va împiedica Ucraina să facă progrese reale, progrese către apropierea de Uniunea Europeană, de NATO şi, de asemenea, progrese în economie” – a declarat Rasmussen. Astfel, Putin consideră că, dacă acest conflict din estul Ucrainei va continua, reconstrucţia ţării va fi mai dificilă. „Aşa că eu cred că cel mai mare risc în acest moment este că scopul lui (Putin – n.r.) este să prelungească acest conflict. El (Vladimir Putin, n.r.) nu poate obţine o victorie completă. Dar, pe de altă parte, va încerca să întindă (războiul, n.r.) la nesfârșit” – a concluzionat Rasmussen./sdan/avladucu

Agenția de presă RBC – 2 iulie