Revista presei internaţionale – 16 martie 2022

Deși pandemia Covid-19 pare din nou să amenințe orașele europene, războiul din Ucraina este cel care continuă să se afle în atenția întregii lumi.

Totuși, poate că unele informații legate de evoluția pandemiei mertiă atenție. Potrivit oficiosului chinez China People’s Daily, ieri (marți) ”în China se înregistraseră 3507 de noi cazurei de Covid-19, totalul lor ridicându-se la 120.504, iar în spital fiind internate 11.984 de persoane”. Oficiosul chinez nu face altre comentarii, dar cotidianul american The New York Times informează că ”înmulțirea numărului de cazuri cu varianta Omicron a făcut ca autoritățile să îi izoleze pe cetățeni, să închidă fabrici și să oprească circulația camioanelor – o decizie care a prejudiciat transportul de mărfuriȚ. Un cootidian din Hong Kong, South China Morning Post, estimează că “agravarea pandemiei întunecă perspectivele economice, iar carantina impusă în localitățile de pe coastă va avea consecințe asupra economiei”. În privința situației din Europa, să notăm doar că, potrivit cotidianul francez Le Parisien, ieri (marți), “ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a fost testat pozitiv în privința virusului și a anunțat că intră în izolare”.

Bineînțeles, războiul din Ucraina este însă cel care ocupă în princiapl prima pagină a ziarelor străine. Așadar, să răsfoim câteva ziare. Cotidianul american The Wall Street Journal anunță că “premierul și vicepremierul Poloniei, premierul ceh și premierul sloven s-au urcat în tren și au plecat la Kiev, să discute cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski”. Cotidianul polonez Gazeta wyborcza anunță că “premierul ceh, Pettr Fiala, a publicat chiar și o fotografie cu vizita delegației”, dar, în același ziar, un analist afirmă că “prezența la Kiev a premierului Jaroslaw Kaczynski, în calitate de reprezentant al UE, este o glumă de prost gust”.

Dacă Rusia e sancționată, nici Moscova nu se lasă mai prejos. Ziarul francez Le Monde informează că “Rusia a anunțat sancțiuni împotriva președintelui american Joseph Biden și a secretarului de stat al acestuia, Antony Blinken, dispunând totodată și sancționarea premierului canadian Justin Trudeau și a mai multor membri ai celor două guvernne”. În plus, potrivit aceluiași ziar, “Moscova a declanșat proceduri și în privința ieșirii Rusiei din Consiliul Europei”. Explicând sancțiunile, ziarul canadian Globe and Mail precizează că, “potrivit unei decizii a Moscovei, lui Biden, Trudeau, dar și altor oficiali din cele două țări li s-a interzis intrarea în Rusia”.

Și dacă tot am pomenit despre sancțiuni, nu putem ocoli Marea Britanie, unde Ministerul britanic de Externe ar fi impus o nouă “rundă cu adevărat istorică de sancțiuni”, după cum relevă ziarul britanic The Guardian. Ziarul precizează că “încă 370 de ruși au fost sancționați, printre ei numărându-se personaje cunoscute, precum fostul președinte și premier Dmitri Medvedev, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe”.

Nici din Ucraina veștile nu sunt mai bune. Ziarul Kyiv Post informează că “NATO s-ar teme că Rusia ar putea lansa un atac cu arme chimice” și că, “potrivit unui sondaj, cei mai mulți dintre ucraineni cred că scopul invaziei ruse este acela de a nimici poporul ucrainean”.

Să vedem însă și ce spune presa rusă. Iată câteva citate din ziarul Pravda. “Un politician american a fost acuzat de trădare pentru că a spus adevărul despre Ucraina”, notează cotidianul moscovit. “Politicianul, de fapt o politiciană, fostă reprezentantă a statului Hawaii în Congresul american, ar fi declarat că presa occidentală a ascuns în mod deliberat adevărul și nu a spus că în Ucraina există niște laboratoare unde se fac niște expermente periculoase”. “Occidentul nu a știut multă vreme de moartea civililor din Donețk”, mai titrează Pravda. Si tot din Pravda, “o profeție”, după cum afirmă ziarul, a celebrului de-acum ultranaționalist Vladimir Jirinovski, făcută în primăvara anului 2021: “Zeleski este ultimul președinte al Ucrainei. Nu vor mai fi și alți președinți pentru că Ucraina nu va mai exista”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR