Ruşii au capturat un spital din Mariupol, au bombardat Kievul, unde a fost instituită starea de asediu pentru două zile

În oraşul Mariupol, ocupanții ruși au capturat un spital, iar la Kiev mai multe clădiri rezidențiale au fost ţinta unor atacuri cu rachete, în timp ce autoritățile orașului au impus starea de asediu pentru două zile, în capitala Ucrainei, relatează RBC-Ucraina.
Armata ucraineană a respins atacul ocupanților ruşi, lansat în apropiere de Harkov. Apărătorii ucraineni i-au provocat o înfrângere rușinoasă inamicului rus, aflat lângă Harkov. Partea ucraineană stabileşte pierderile provocate în rândul forţelor armate ruse. Confruntările dintre apărătorii ucraineni și ocupanți ruşi au continuat mai bine de o oră, lângă Harkov, dar în cele din urmă armata rusă s-a retras.
Ocupanții au fost înfrânți şi pe aerodromul de lângă Herson. Apărătorii ucraineni au atacat invadatorii ruşi, care erau concentrați pe teritoriul unui aerodrom militar de lângă Herson, în localitatea Ciornobaivka, Bilozerka. Forţele armate ruse au început să fugă din calea forţelor ucrainene, relatează RBC-Ucraina, cu referire la postările de pe canalul Telegram al Administrației Regionale de Stat Mikolaiv și a președintelui Administrației Regionale de Stat Vitali Kim. De asemenea, șeful Administrației Regionale de Stat Mikolaiv a adăugat că a primit informaţii, potrivit cărora ocupanții ruşi răspândesc ştiri false, dezinformând populaţia din Herson despre un presupus bombardament masiv al armatei ucrainene.
La Mariupol, invadatorii ruși i-au luat ostatici pe medicii și pacienții spitalului capturat. Unul dintre angajații spitalului a reușit să transmită această informaţie autorităţilor ucrainene, relatează RBC-Ucraina, cu referire la declarația șefului regiunii Donețk, Pavlo Klimenko. Potrivit acestuia, lucrătorii medicali și pacienții de la Spitalul Regional de terapie intensivă nu pot părăsi clădirea, ei sunt ţinuţi captivi în subsol.
La Kiev, în urma bombardamentelor, obuzele au lovit mai multe clădiri rezidențiale. Luni, 15 martie, ocupanții ruși au încercat din nou să atace zonele pașnice ale capitalei Ucrainei, atacând cu rachete clădirile rezidențiale din Kiev. În districtul Kievo-Sviatoşinski raidurile aeriene cu rachetele au distrus o clădire rezidențială cu șaisprezece etaje, s-a avut produs o distrugere semnificativă a clădirii, urmată de un incendiu de la etajul 1 până la etajul 16. Autorităţile au anunţat că există cel puţin trei morți, în timp ce 27 de cetățeni au fost evacuați.
În plus, un obuz inamic a lovit o clădire rezidențială cu zece etaje din regiunea Podolski, rezultând un incendiu. Se mai semnalează că un locuitor din zona atacată a fost rănit şi a necesitat internare. În urma unui alt raid aerian a fost distrusă o clădire rezidențială privată cu două etaje din Osokorki. De asemenea, se mai precizează că valul produs de explozie a deteriorat fațada clădirii stației de metrou Lukianivska din Kiev și sediul de birouri de la metrou. RBC-Ucraina a postat mai multe imagini video în care prezintă consecințele bombardării clădirilor rezidențiale din zonele periferice ale capitalei. Autorităţile din Kiev au instituit stare de asediu pentru două zile, valabilă în intervalul, de la ora 20:00, marți, 15 martie, până la ora 7:00, 17 martie. Este interzisă circulația prin oraș, fără permise speciale. Cetăţenii nu poți ieși din imobile, cu o singură excepţie, doar atunci când vor să ajungă la un adăpost.
Invadatorii ruşi au lansat un atac cu rachete asupra aeroportului din Dnipro. Pista aeroportului a fost distrusă. ”În noaptea de 15 spre 16 martie, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra aeroportului din Dnipro. Drept urmare, pista a fost distrusă. Noaptea, inamicul a atacat aeroportul din Dnipro cu două raiduri aeriene, folosind rachete. Pista a fost distrusă. Terminalul a fost avariat. Distrugerile sunt de mari proporţii. Va dura mult timp pentru a-l reconstrui”, a specificat șeful Administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko.

(www.rbc.ua – 16 martie)/vdraguta/ilapadat