Ministerul Muncii consideră că nu ar fi oportună scăderea contribuțiilor la asigurările sociale

Ministerul Muncii consideră că nu ar fi oportună scăderea contribuțiilor la asigurările sociale cu 5 procente, de la 25% la 20%, așa cum propun liberalii.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, a explicat astăzi că o astfel de măsură ar pune presiune suplimentară pe bugetul asigurărilor chiar în momentul în care statul are cheltuieli suplimentare consistente.

Cristian Vasilcoiu: Nu este oportună în contextul în care avem creșteri de cheltuieli pe fondul crizei energetice, avem încă efecte secundare ale crizei COVID, avem o criză a refugiaților din Ucraina despre care nu știm cât va dura, avem alte efecte de runda a doua și a treia pe lanțuri de aprovizionare, pe transport, pe combustibil și după ce cresc cheltuielile statului cu niște sume pe care nu le-ai previzionat, să mai scazi și încasările statului.

Realizator: Secretarul de stat a adăugat că ar trebui să crească numărul contractelor de muncă și astfel să fie mai mari și încasările la bugetul de stat, fără a fi nevoie de modificarea valorii taxelor. În prezent sunt înregistrate peste 6,6 milioane de contracte de muncă, iar productivitatea muncii în România a ajuns peste media Uniunii Europene. În schimb, veniturile angajaților sunt procentual sub media europeană./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie