Preşedintele Erdogan a spus că Ucraina și Rusia au în continuare poziţii diferite cu privire la problemele teritoriale

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat joi că reprezentanţii Kievului și Moscovei au convenit cu privire la aspectele tehnice în cadrul discuțiilor de pace, dar că părțile au rămas în dezacord cu privire la probleme teritoriale precum cea a Crimeei.

Adresându-se jurnaliştilor la Bruxelles, în urma unui summit NATO, dl Erdogan a spus că rezoluțiile adoptate de alianță nu ar trebui percepute ca o amenințare la adresa Rusiei sau a oricărei țări terțe, ci că ar trebui privite ca o descurajare. Turcia, stat membru NATO, are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră, are legături bune cu ambele ţări și s-a oferit să medieze conflictul.

Preşedintele Erdogan a spus că obiectivul principal al Turciei, ca parte a eforturilor sale de mediere, este acela de a-i reuni pe președinții ucrainean și rus pentru discuții. Dl Erdogan a adăugat că le-a spus aliaților că trebuie să oprească embargourile asupra sectorului de apărare al Turciei, care a fost afectat de sancțiunile SUA din 2020 în urma achiziționării de către administraţia de la Ankara a sistemelor de apărare rusești S-400. /opopescu/lalexandrescu

REUTERS – 24 martie