Acte normative pe ordinea de zi a şedinţei de guvern

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, un ajutor nerambursabil pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. România vrea, în acest fel, să sprijine autorităţile din ţara vecină în realizarea proiectelor de dezvoltare şi a reformelor în mai multe domenii. Un alt act normativ aflat în atenţia executivului vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe prin lucrări de modernizare şi reabilitare. Cu detalii, redactorul RRA, Andrei Şerban.
Reporter: Ordonanța de urgență care se află pe ordinea de zi a ședinței de guvern introduce și indicatori de performanță pentru proiectele din programul de monitorizare a economiilor de energie. Printre lucrările noi care se vor face la anveloparea clădirilor unele se referă la asigurarea calității aerului interior, prin montarea, repararea sau înlocuirea instalației de ventilare. Lucrări de reabilitare, modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile comune, dar și, acolo unde este posibil, înlocuirea ascemsoarelor cu sisteme mai moderne și eficiente, pentru că se consideră că și această intervenție contribuie la creșterea performanței energetice a clădirilor supuse renovării.
Alte două hotărâri de guvern prevăd repartizarea la bugetul de stat a unei cote de 50 de procente din profitul Societății Naționale Romgaz și din profitul Societății Naționale Transelectrica, profituri care au rămas după plata impozitelor. Guvernul mai vrea să aprobe și bugetele pe acest an pentru Metroul din București, CFR Călători, CFR Marfă și pentru Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” de la Constanța. Tot în ședința de astăzi se vor aproba și Programele Naționale de Sănătate, printre care HIV-SIDA, Tuberculoza și cele pentru Sănătatea Mintală și Transplanturi de Organe./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 martie