Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Pentru a răspunde creşterii numărului de refugiaţi, Google a pregătit noi moduri în care afacerile pot anunţa că oferă servicii pentru refugiaţi. Astfel, hotelurile din ţările vecine Ucrainei pot să indice în profilul lor de companie dacă oferă reduceri la cazare sau gratuitate pentru refugiaţi. De asemenea, orice companie poate indica în profilul ei de pe Search sau Maps ce ajutor oferă refugiaţilor din Ucraina, precum: servicii sau produse gratuite, distribuie donaţii, angajează refugiaţi, oferă asistenţă juridică sau transport gratuit. O altă opţiune pentru companii este de a adăuga note prin care oferă mai multe informaţii despre modul în care ajută refugiaţii. Cei care au nevoie de ajutor pot căuta informaţii pe Google Maps despre centre pentru refugiaţi şi migraţie din ţări vecine Ucrainei – România, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Cehia. Folosind surse cu autoritate în domeniu, inclusiv autorităţi locale, Google a adăugat peste 100 de centre pentru refugiaţi pe Google Maps în aceste ţări, dintre care peste 15 în România. Această informaţie este de asemenea disponibilă în limba ucraineană. De la începutul războiului, Google a lansat serviciul ‘SOS alert’ pe Search disponibil în Ucraina, prin intermediul căruia oamenii care caută informaţii despre refugiaţi şi evacuare, vor putea vedea o alertă care îi trimite către resursele ONU pentru refugiaţi.

2) Companiile din România au activat numeroase anunţuri pentru cetăţeni ucraineni, care însumează peste 1.800 de locuri de muncă de când platforma de recrutare BestJobs a introdus eticheta specială „Ukrainian friendly UA”, prin care angajatorii pot evidenţia joburile potrivite pentru aceştia. Cele mai multe sunt în domeniile telecomunicaţii (18%), tehnic şi inginerie (23%), vânzări (8%), contabilitate (8%) şi HoReCa (6%). Cetăţenii ucraineni în căutare de loc de muncă pot găsi anunţuri marcate cu eticheta specială, care beneficiază de traducere în limba ucraineană, pentru un acces facil. În plus, aceştia au la dispoziţie numărul de telefon (+40) 31 710 4230, unde vor primi suport în limba engleză pentru identificarea joburilor potrivite şi asistenţă în procesul de recrutare.

3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.