Republica Moldova nu poate renunţa la achiziția de gaze din Federaţia Rusă (Maia Sandu)

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Republica Moldova respectă în totalitate sancțiunile internaționale impuse Rusiei, a precizat luni președinta Maia Sandu. Ea a adăugat însă că singurul aspect vulnerabil în relația cu Moscova îl reprezintă achiziția de gaze naturale. Are detalii Ina Guţu de la Radio Chișinău.
Reporter: Băncile moldovenești respectă toate restricțiile de plăți internaționale. Exporturile spre est s-au diminuat din cauza războiului din Ucraina, iar autoritățile urmăresc să nu se permită reexporturile de pe teritoriul Republicii Moldova. Singurul aspect vulnerabil în relațiile economice cu Federația Rusă este achiziția de gaze la care în prezent Republica Moldova nu are cum să renunțe, a spus Maia Sandu.
Maia Sandu: Băncile noastre respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele de plăţi internaționale. Situaţia pe piaţa gazelor este dificilă, nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federaţia Rusă și nu suntem singura țară care nu renunţă.
Reporter: Republica Moldova rămâne un stat vulnerabil, inclusiv din perspectiva securității, iar în acest moment nu putem spune cu certitudine dacă neutralitatea Republicii Moldova va fi respectată în viitor, susține Maia Sandu. Totodată, președinta Republicii Moldova a spus că optează în continuare pentru rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean, însă există anumite îndoieli în ce măsură Formatul „5+2” ar mai fi unul valabil în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Maia Sandu le-a cerut așa numitor autorități de la Tiraspol să nu comită acțiuni care ar crește riscurile unor atacuri armate pe teritoriul Republicii Moldova./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 aprilie)