Dezbatere: libertatea presei vs puterea tresei

Funky Citizens organizează o dezbatere cu jurnaliști și profesori universitari despre libertatea presei și integritatea academică.

Asociația Funky Citizens, alături de Institutul Francez, Facultatea de Științe Politice, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Integritate pe Bune, Inițiativa România și Geeks for Democracy organizează o dezbatere cu jurnaliști și profesori universitari despre libertatea jurnaliștilor în contextul presiunilor autorităților asupra jurnalistei Emilia Șercan, după publicarea investigației despre plagiatul lucrării de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

Dezbaterea va avea loc marți, 19 aprilie, la Institutul Francez (Bd Dacia nr. 77), în Sala Atrium, începând cu orele 18:00. Evenimentul va fi transmis în direct pe paginile de Facebook ale organizatorilor.

Invitații dezbaterii sunt:

  • Venera Dimulescu, jurnalistă, Scena9.ro
  • Diana Oncioiu, jurnalistă, Dela0.ro
  • Ana Poenariu, jurnalistă, RISE Project.ro
  • Emilia Șercan, jurnalistă, PressOne.ro și Lector Univ. la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București)
  • Prof. Marian Popescu, coordonator al Centrului de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritatea Academică (CARFIA) al Universității din București
  • Prof. Dr. Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice (Universitatea din București)

Din partea Ambasadei Franței vor lua cuvântul domnul Pierre De Monte – Magistrat de legătură în România și Republica Moldova și domnul Joseph Giustiniani – Atașat de Cooperare Instituțională la Ambasada Franței în România și Director adjunct al Institutului Francez din România.

Discuția va fi moderată de Oana-Valentina Suciu, Lect. Univ. Dr. la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Dezbaterea de față are loc în urma acuzațiilor făcute recent de Emilia Șercan privind tentativa autorităților de a o compromite. Vom discuta despre felul în care își fac jurnalistele meseria și despre partea nevăzută a acestei meserii presărată cu intimidări precum și despre integritatea academică, în contextul epidemiei de scandaluri de plagiat la nivel înalt.

Experiența jurnalistei Emiliei Șercan în dezvăluirea cazurilor revoltătoare în care oameni influenți din stat plagiază flagrant în lucrările de doctorat se întinde pe o durată de 7 ani. Lista este lungă: a început cu Gabriel Oprea în 2015, la acea vreme premier interimar, vicepremier și ministru de interne, și se încheie cu Nicolae Ciucă, actualmente premier.

Funky Citizens este un ONG activ din 2012 în zona de bună guvernare și cetățenie activă. Domeniile de activitate al asociației sunt variate, de la analize ale banilor publici, administrație publică și anticorupție și finalizând cu programe de educație civică, promovarea transparenței, participării publice și a statului de drept.