Propunerea Romei privind plafonarea prețului la gazele naturale rusești se bucură de un sprijin tot mai mare în UE (Draghi)

Primul ministru al Italiei, Mario Draghi, a declarat că propunerea Romei privind introducerea unui plafon la prețurilor la gazele naturale rusești se bucură de un sprijin tot mai mare în UE și va fi analizată la următoarea ședință a Consiliului European, pe baza unui document comun, pregătit de Comisia Europeană, a comunicat primul ministru într-un interviu publicat în numărul de astăzi al „Corriere della Sera”.

„Plafonarea prețului la gaze va reduce finanțarea pe care o acordăm Rusiei în fiecare zi”, a mai spus Draghi. Potrivit oficialului italian, realizarea propunerii Italiei ar putea „intensifica sancțiunile și, în același timp, ar reduce costurile pentru UE”. „Nu vrem să mai depindem de gazul rusesc, deoarece dependența economică nu trebuie să devină subordonare politică. Pentru aceasta trebuie să ne diversificăm sursele de energie și să găsim noi furnizori”, a spus Draghi, amintind de recenta sa călătorie în Algeria.

„Linia politică a tuturor aliaților continuă să fie evitarea implicării directe a Europei” în conflictul din Ucraina, a subliniat premierul italian și și-a exprimat „înțelegerea motivelor pentru care Suedia și Finlanda se gândesc să adere la NATO”./snicolau/gpodea

www.tass.ru – 17 aprilie