Revista presei internaționale, 19 aprilie 2022

Războiul din Ucraina este, în continuare, pe primele pagini ale ziarelor lumii, care publică analize strategice despre posibilele evoluții ale conflictului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că dorește să distrugă întreaga regiune de est Donbas și a asigurat că poporul său va face totul pentru a o apăra, scrie Le Monde. De ce este zona Donbas atât de importantă pentru Kremlin? întreabă Il Fatto Quotidiano și răspunde că obiectivului declarat de Moscova, dorința sa de eliberare a teritoriului de presupușii naționaliști ucraineni, i se adaugă bogăția prezentă în această regiune plină de resurse naturale esențiale.
Între timp, serviciile de informații americane urmăresc îndeaproape orice semn că forțele armate ruse s-ar pregăti pentru orice fel de atac nuclear, notează Newsweek. Rusia deține între 1.000 și 2.000 de focoase nucleare nestrategice, amintește Newsweek, majoritatea putând fi transportate pe cale aeriană și maritimă. În același timp, experți cibernetici din Ucraina și din țările NATO vor participa la exercițiul NATO de apărare cibernetică, Locked Shields, care începe marți, la Tallinn, Estonia, anunță The Wall Street Journal. Exercițiul din acest an, care se va concentra pe interdependențele dintre sistemele IT naționale, este semnificativ pentru țările participante, deoarece unitățile lor de apărare cibernetică au fost în alertă maximă de la izbucnirea războiului din Ucraina, menționează Newsweek. NATO trebuie să facă mai mult decât să se concentreze pe ajutorul pentru Ucraina și pe apărarea fiecărui centimetru din teritoriul NATO, scrie The Hill și continuă: trebuie să afirme acum ce anume va fi necesar pentru securitatea europeană, dincolo de finalul actualului război. A nu proceda astfel, atenționează The Hill, poate însemna încurajarea unor noi inițiative ale Rusiei de intimidare și amenințare a tuturor statelor NATO din prima linie, de la împrejurimile baltice ale Sankt Petersburgului, până la gurile Dunării, plus Republica Moldova. Așadar, pentru Vest nu e suficient doar să joace în apărare, ci NATO și UE au misiunea de a revigora promisiunea care ne-a motivat diplomația la sfârșitul Războiului Rece – construcția unei Europe întregi și libere, subliniază The Hill și conchide: acum ne aflăm în momentul de cotitură în care traiectoria săgeții istoriei poate fi inversată și îndreptată contra acestui nou val de colonizare imperială.
Aventurismul dezastruos al Moscovei va lăsa Rusia în planul unui jucător junior, într-un conflict între autoritarism și democrație, notează Defense One și atenționează că, în acest proces, încercând să recreeze gloria fostei Uniuni Sovietice, Putin a precipitat prăbușirea Rusiei, amplificând slăbiciunile Kremlinului și determinând statele-națiune și corporațiile multinaționale să marginalizeze Moscova. China este singurul colac de salvare al Rusiei, subliniază Defense One, un rol pe care Beijingul pare dornic să îl joace, dornic să schimbe asistență economică și militară pentru suzeranitatea sa într-un bloc autoritar. China este încă esențială pentru economia globală, dar zilele în care Statele Unite și alte țări puternice au susținut ascensiunea ei s-au încheiat, constată Foreign Policy. În acest moment sumbru, este important să ne gândim și să reevaluăm la rece pericolele prezentate de alte conflicte potențiale ce ar putea fi declanșate de tensiunile geopolitice de astăzi, crede revista Time. Cel mai semnificativ dintre riscuri este, fără îndoială, acela al unui război între SUA și China. Dacă ar începe un astfel de conflict, fie din cauza unei crize în strâmtoarea Taiwan, în Marea Chinei de Sud, sau a oricăror alte puncte de aprindere imprevizibile, el ar fi aproape sigur de multe ori mai distructiv decât ceea ce vedem astăzi în Ucraina, subliniază Time. Pentru a evita un astfel de război, cele două părți trebuie să construiască rapid un cadru strategic comun pentru a menține pacea, scrie Time. Un asemenea cadru ar crea spațiul politic necesar pentru ca SUA și China să se angajeze într-o cooperare strategică în domeniile în care interesele lor naționale se aliniază, și anume schimbările climatice, prevenirea unei alte pandemii și menținerea stabilității financiare globale, conchide Time. Cristina Zaharia, RADOR