Val de atacuri cibernetice

Realizator: Cătălin Gomboș – Un val de atacuri cibernetice a avut loc vineri în România. Au fost blocate pentru câteva ore site-urile de internet ale guvernului, Ministerului Apărării, poliției de frontieră, CFR călători și al unei bănci comerciale. Potrivit SRI, hackerii au acționat în contextul lipsei unor măsuri de securitate cibernetică. Atacul a fost revendicat de o grupare de originea estică, pro-rusă, care a mai atacat în această lună sit-uri unor instituții din alte state, precum Estonia, Polonia, Cehia, Statele Unite, dar și sit-uri ale NATO. Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a declarat că atacul a fost mai degrabă simbolic.
Vasile Dîncu: Războiul electronic astăzi este la ordinea zilei. Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, site-ul nostru pentru transparență și relații publice, deci o platformă exterioară, nu are în spate niciun fel de bază de date. E un atac simbolic mai degrabă, care nu este un atac care să afecteze baza de date sau sistemul de comandă sau control.
Realizator: Specialiştii au stabilit că a fost vorba de un atac de tip DDoS. Acesta apare atunci când un hacker trimit aflux mare de trafic către o rețea sau un server pentru a copleși sistemul și a-l perturba. Purtătorul de cuvânt al Directoratului General pentru Securitate Cibernetică, Mihai Rotariu, atrage atenția că trebuie întărite măsurile de securitate, întrucât ne aflăm atât de aproape de conflictul din Ucrainaşi există un risc ridicat de noi atacuri.
Mihai Rotariu: În acest moment există suspiciuni că acest atac, da, este conectat cu situația din Ucraina, mai ales din moment ce acea grupare de criminalitate cibernetică, așa cum vă spuneam, pe contul lor de Telegram, au revendicat acest atac, dar, desigur, trebuie să și verificăm acest lucru. Să luăm în considerare că suntem, în primul rând, în proximitatea geografică cu acest conflict militar din Ucraina și este posibil ca, pe viitor, să mai apară astfel de atacuri. De aceea, trebuie să fim atenți, să fim vigilenți și să aplicăm măsurile de securitate necesare pentru protejarea serviciilor noastre, a dispozitivelor noastre și ale datelor noastre, în primul rând.
Realizator: Între timp, aseară şi PSD a anunţat că pagina sa de internet a fost inoperabilă timp de 15 minute în urma unui atac venit dinspre Federaţia Rusă. Potrivit celor mai noi informaţii, poliţia a înaintat o sesizare DIICOT pentru a face cercetări în acest caz sub acuzaţia de perturbare a funcţionării sistemelor informatice./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 aprilie)