Portretul lui Marilyn Monroe semnat de Andy Warhol, vândut la licitație cu 195 milioane de dolari

După apariția la Gala MET cu rochia sirenă „Happy Birthday Mr. President”, purtată de Kim Kardashian, Marilyn Monroe revine în lumina reflectoarelor la New York.
O serigrafie a portretului său „Shot Sage Blue Marilyn” a fost vândută de casa de licitații Christie’s cu 195 de milioane de dolari, cel mai mare preț plătit vreodată pentru o opera de artă americană vândută la licitație, dar și un record pentru o lucrare din secolul al XX-lea, după cele 179,4 milioane stabilite în 2015 pentru „Les Femmes d’Alger (Version ‘O’)”, de Pablo Picasso.
Vânzarea a deschis sezonul de primăvară pentru licitațiile de la New York, confirmând soliditatea ca investiție a pieței de artă „blue chip”. Imaginea cu Marilyn din 1964 este o fotografie de promovare făcută pentru filmul din anul precedent, „Niagara”.
Warhol a transformat portretul într-o icoană pop, schimbând culorile, chipul roz de culoarea gumei americane, buzele roșii rubin și fardul de pleoape albastru de pe pleoape pe fundalul verde salvie.
Proprietarul de galerie Larry Gagosian și-a adjudecat portretul lui Marilyn într-o luptă de patru minute cu tot atâția rivali.
Christie’s s-a așteptat la acest rezultat și a estimat un câștig de 200 de milioane de dolari.
https://www.ansa.it

Traducerea: Oana Avram