Comisia Europeană ia măsuri pentru ca Ucraina să-și poată exporta produsele agricole

Comisia Europeană ia măsuri pentru ca Ucraina să-și poată exporta produsele agricole. Din cauza războiului și a blocadei rusești, cerealele și alte produse agricole ucrainene nu mai pot ajunge la destinație, iar această situație amenință securitatea alimentară mondială. Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a prezentat astăzi un plan pentru instituirea unor culoare de solidaritate. În prezent, la frontierele Uniunii Europene cu Ucraina, durata medie de așteptare pentru vagoane, de exemplu, este de 16 zile, iar la unele granițe ajunge și la 30 de zile. Carmen Gavrilă explică:
Reporter: O problemă este dimensiunea diferită a ecartamentului feroviar. Deci, vagoanele ucrainene nu sunt compatibile cu căile ferate europene, de aceea mărfurile trebuie mutate fie în camioane, fie în vagoane potrivite pentru ecartamentul european. De aceea este prioritară găsirea de material rulant de marfă suplimentar, nave și camioane. Așadar, Comisia invită actorii de pe piața Uniunii să pună urgent la dispoziție vehicule suplimentare, și ca să pună la un loc cererea și oferta, Comisia va crea rapid și o platformă logistică și va solicita statelor membre să desemneze puncte de contact dedicate culoarelor de solidaritate – în esență, un ghișeu unic.
Comisarul Adina Vălean: 20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni utilizând infrastructura Uniunii. Aceasta este o provocare de proporții gigantice. Prin urmare este esențial să fie coordonate și optimizate lanțurile logistice, să fie create noi rute și să se evite pe cât posibil blocajele.
Reporter: Următoarea rundă a cererilor de propuneri din cadrul mecanismului pentru interconectarea Europei va cuprinde și proiecte de îmbunătățire a legăturilor de transport cu Ucraina, inclusiv pentru conexiunile feroviare și terminalele feroviar-rutiere. Evident, aceste noi rute pot trece prin țări ca România și Polonia, datorită poziției lor geografice. În acest context, Comisia a adoptat astăzi și o decizie pentru un acord la nivel înalt cu Ucraina, prin care să se actualizeze hărțile pentru rețeaua transeuropeană de transport./azamfir/sdm2

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai)