Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a prelungit programul de lucru la structurile din Bucureşşti şi Constanţa (sud-est) unde s-a înregistrat cel mai mare număr de solicitări depuse pentru acordarea protecţiei temporare, ca urmare a numărului mare de persoane din Ucraina care se prezintă în vederea înregistrării. Programul cu publicul a fost prelungit, persoanele sosite din Ucraina fiind aşteptate pentru înregistrare şi eliberarea permiselor de şedere pentru beneficiarii de protecţie temporară, de luni până vineri, între orele 8,00 şi 20,00.

IGI lucrează la capacitate maximă şi au fost luate măsuri pentru prioritizarea activităţilor de acordare a protecţiei temporare prin crearea unui flux continuu de lucru pentru procesarea tuturor persoanelor prezente în ziua de lucru respectivă. Cetăţenii ucraineni aflaţi în România se pot prezenta pentru eliberarea premiselor de şedere la toate structurile teritoriale ale IGI, datele de contact ale acestora putând fi găsitte pe site-ul www.igi.mai.gov.ro. Inspectoratul General pentru Imigrări este sprijinit în activitatea de informare şi gestionare a fluxului de persoane de către experţi din cadrul Agenţiei Uniunii Europene pentru Azil.

Protecţia temporară reprezintă o modalitate de răspuns rapid şi eficient al statului român la fluxul masiv de persoane strămutate pe teritoriul României din Ucraina, condiţiile concrete de asigurare a protecţiei temporare şi a categoriilor de persoane care pot beneficia de acest statut fiind stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 367/2022. IGI este responsabil cu acordarea protecţiei temporare şi eliberarea permiselor de şedere.

2) Direcţia de Asistenţă Socială Deva (nord-vestul României) efectuează anchete sociale în rândul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, care sunt găzduiţi de persoane fizice în municipiul Deva. La solicitarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, reprezentanţi ai Biroului Asistenţă Comunitară Deva fac verificări în rândul refugiaţilor pentru identificarea şi monitorizarea minorilor care nu sunt însoţiţi de părinţi sau de un reprezentant legal, pentur prevenirea unor situaţii de abuz sau neglijare. Investigaţiile se desfăşoară de către echipe de asistenţi sociali, psiholog şi interpret vorbitor de limba rusă şi au ca scop verificarea în teren a informaţiilor conţinute în cererile persoanelor fizice care găzduiesc refugiaţi şi solicită decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea acestora (20 de lei/zi şi, respectiv, 50 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită. Solicitările privind decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea se depun la Primăria Deva, în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, pentru luna precedentă. Cererile înaintate administraţiei locale după termenul de 3 zile lucrătoare se soluţionează în luna următoare.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International