Previziunile economice de primăvară, prezentate de Comisia Europeană

Realizator: Cristina Dumitrescu – Centrul și estul Europei vor avea inflație mai mare decât restul Uniunii, a avertizat luni comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, în timp ce creșterea economică în blocul comunitar va fi de doar 2,7%. Potrivit previziunilor economice de primăvară, prezentate de Comisia Europeană, PIB al României va crește anul acesta într-o proporție mai mică decât se estimase în luna februarie, mai precis cu 2,6%. Situația este valabilă pentru întreaga Uniune Europeană și este pusă în principal pe seama perturbărilor cauzate de războiul pornit de Rusia în Ucraina – transmite reporterul Carmen Gavrilă.
Reporter: Potrivit Comisiei, inflația în România va atinge 8,9% anul acesta, dublu față de 2021. Ar fi de așteptat o scădere a inflației la 5,1% anul viitor, dar Comisia avertizează că există riscuri economice tot mai mari, pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina se prelungește.
Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni: Economia Uniunii va crește cu 2,7% anul acesta și va încetini la 2,3% în 2023. Deci, pentru anul acesta avem 1,3% mai puțin decât prognozasem în februarie, și asta reprezintă una dintre cele mai abrupte scăderi din previziunile noastre făcute vreodată. Inflația anuală va atinge un record de 6,8% anul acesta și va scădea în 2023 la 3,2%. În mod evident, războiul a exacerbat dificultățile despre care inițial credeam că se vor atenua treptat.
Reporter: În ce privește România, gradul de angajare ar urma să fie mai mare cu 0,8%, și anul acesta, și în cel viitor, iar șomajul va înregistra o mică scădere față de anul trecut şi va ajunge la 5,5%./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 mai)