Premierul Republicii Moldova a anunţat că țara intenționează să-şi menţină neutralitatea

Potrivit premierului Natalia Gavriliţa, riscul unei escaladări a conflictului ruso-ucrainean persistă în momentul de faţă pe teritoriul Republicii Moldova, dar ”pare a fi un pericol îndepărtat”. Republica Moldova intenţionează să menţină un statut neutru şi nu vede o ameninţare imediată prin extinderea conflictului ucrainean pe teritoriul său, a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, într-un interviu publicat miercuri de ziarul ”Corriere della Sera”.

„Dorim să-l menţinem așa. Neutralitatea Republicii Moldova este consfinţită de constituție și se bucură de sprijinul semnificativ al poporului”, a spus ea. „Suntem o țară pașnică și neutră, care crede în dialogul diplomatic”. Potrivit premierului Gavriliţa, riscul unei escaladări a conflictului ruso-ucrainean există în prezent pe teritoriul Republicii Moldova, dar pare a fi un pericol îndepărtat.

Abordând consecințele economice ale crizei ucrainene, premierul a spus că în republică se remarcă o ”creștere semnificativă a prețurilor și o creștere a costurilor la energie”. ”Gazele costă cu 360% mai mult faţă de anul trecut. Am pierdut accesul către piețele cheie din Rusia, Belarus, Ucraina, care au reprezentat 15% din exporturile noastre de produse și servicii”, a adăugat premierul. ”Există o serioasă îngrijorare cu privire la resursele noastre energetice”, a adăugat Gavriliţa.

În luna martie, Republica Moldova a solicitat aderarea la UE, împreună cu Georgia și Ucraina. Premierul a menţionat că pasul a fost unul simbolic, dar extrem de important. ”Înțelegem că va fi un drum lung, dar desfăşurăm activitatea din greu, de exemplu, pentru a reforma sistemul juridic”, a spus ea./vdraguta/dsirbu

Agenţia de presă TASS – 18 mai