Clădirile cu risc seismic ridicat ar putea fi consolidate cu bani de la bugetul de stat

Clădirile cu risc seismic ridicat deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice ar putea fi consolidate cu bani de la bugetul de stat, dacă prevederea inclusă în proiectul de lege inițiat de Guvern va trece și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Documentul adoptat de Senat fără amendamente presupune lansarea unui program de patru ani cu o finanțare de 1 miliard de lei pentru reabilitarea imobilelor multietajate. Banii pentru consolidare se vor acorda în ordinea cronologică a depunerii solicitărilor. Mai multe detalii are Iulia Gherman.

Reporter: Programul este prevăzut pentru clădirile cu minimum trei etaje și cel puțin 10 apartamente cu risc mare de prăbușire totală sau parțială la producerea unui cutremur. Dacă aceste imobile nu sunt vândute timp de 25 de ani, în cazul celor folosite ca locuințe, respectiv 10 ani pentru spațiile cu alte destinații, banii pentru consolidare nu mai trebuie restituiţi, potrivit proiectului de lege. Proprietarii sau administratorii care decid însă să înstrăineze clădirile înainte de termenele stabilite vor fi obligați să înapoieze integral sumele primite.

Finanțarea lucrărilor este aprobată pe baza mai multor documente, care trebuie depuse la Ministerul Dezvoltării și atestă, între altele, starea critică a imobilului.

Pentru firme, banii vor fi acordaţi sub formă de ajutor de stat. Totodată, noul proiect de lege interzice închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie și penalizează nerespectarea măsurii cu amenzi de până la 75.000 de lei. Propunerile lansate de Guvern vin după ce, în martie, a devenit obligatorie expertiza seismică a clădirilor construite înainte de 1978 și în care funcționează spitale, policlinici sau școli./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 mai