Potrivit purtătorului de cuvânt al Partidului Popular European (PPE) într-o zi se va afla cu ce îl determină ruşii pe Orbán Viktor să coopereze cu ei

Michael Gahler a reacţionat dur pe contul său de Twitter la ştirea potrivit căreia, premierul maghiar a anunţat în ultima clipă că va uza de dreptul său de veto în legătură cu al şaselea pachet de sancţiuni UE pentru Rusia – a scris azi portalul maghiar 444.hu. Mai devreme guvernul maghiar a obstrucţionat adoptarea sancţiunilor, invocând că Ungaria trebuie să fie exceptată de la embargoul asupra ţiţeiului rusesc care vine prin conducta „Prietenia”. După ce a fost acceptată obiecţiunea, premierul maghiar a cerut ca ţara sa să primească garanţii că va putea cumpăra ţiţei ieftin şi în cazul în care prin conducta „Prietenia” nu ar mai veni ţiţei. Consiliul Uniunii Europene a soluţionat favorabil şi această solicitare al lui Orbán Viktor, însă acum acesta contestă decizia Comisiei Europene de a îngheţa averea aflată în ţările membre UE a patriarhului Kiril, şeful bisericii ortodoxe ruse şi un apărător al preşedintelui Putin.

Purtătorul de cuvânt pe problemele de politică externă, Michael Gahler a scris că lui Orbán Viktor ar trebui să-i fie ruşine pentru că ţine partea patriarhului, care apără crimele de război comise de dictatorul rus. Acesta a adăugat că „într-o zi se va afla cu ce îl determină ruşii pe Orbán Viktor să coopereze cu ei”. Potrivit lui Gahler este deosebit de stânjenitor pentru „poporul maghiar iubitor de libertate” ceea ce se întâmplă. Postarea a fost distribuită şi pe pagina oficială a PPE.

Acum şapte ani Simicska Lajos, un fost prieten şi coleg de partid al lui Orbán Viktor, l-a acuzat pe premierul maghiar că a fost informatorul serviciilor secrete maghiare în timpul regimului comunist şi că documentele compromiţătoare se află nu doar în arhivele de la Budapesta, dar şi la Moscova.

Székely Ervin

RADOR –  2 iunie