Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Spectacole-lectură, pe baza unor texte scrise de autori ucraineni după declanşarea războiului din Ucraina vor fi prezentate la Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti, în perioada 12-16 iunie, în cadrul campaniei umanitare ‘Artişti români pentru artişti ucraineni’. Pe 12 iunie sunt prezentate spectacolele ‘Copiii noştri’ de Natalia Blok, regia Vlad Massaci, cu Maia Morgenstern; ‘Sindromul supravieţuitorului’ de Andrii Bondarenko, regia Vlad Massaci, cu Marius Bodochi; şi ‘Dicţionar de emoţii pe timp de război’ de Elena Astasieva, regia Claudiu Goga, cu Emilia Popescu.
Pe 14 iunie vor putea fi urmărite ‘Plantăm un măr’ de Irina Gareţ, regia Vladimir Anton, cu Oana Pellea; ‘Vreau acasă’ de Oksana Savcenko, regia Vladimir Anton, cu Ilinca Goia; şi ‘Ţara mea’ de Liudmila Timoşenko, regia Eugen Gyemant, cu Florentina Ţilea, urmate, pe 16 iunie, de ‘Soldatul rus’ de Igor Biliţ, regia Răzvan Popa, cu Aylin Cadîr, Ionuţ Toader, Edi Adam; ‘Să le spunem pe nume’ de Tetiana Kiţenko, regia Răzvan Popa, cu Amalia Ciolan; şi ‘Saşa, du gunoiul’ de Natalia Vorojbit, regia Răzvan Oprea, cu Amalia Ciolan, Marcelo Cobzariu, Fulvia Folosea. Încasările provenite din vânzarea de bilete vor fi şi virate în contul Uniunii Naţionale a Artiştilor de Teatru din Ucraina.
2) Una dintre cele mai cunoscute și apreciate formații din Ucraina, DakhaBrakha (în ucraineana veche „dă/ia”), se întoarce pentru un concert extraordinar la Festivalul Internațional de Film Transilvania, programat la Cluj-Napoca, nord-vest, în perioada 17-26 iunie 2022. Fondată în 2004 la Kiev de regizorul de teatru avangardist Vladislav Troițki, DakhaBrakha își definește stilul ca fiind „haos etnic”/ „ethnic chaos”. Esența muzicii lor vine din folclorul ucrainean, căruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile și instrumentele din culturi cu totul diferite – de la cea indiană, la cea arabă și africană. Rezultatul este un spectacol fascinant și original, care va putea fi urmărit la Cluj-Napoca pe 23 iunie 2022, la Iulius Parc Open Air, în cadrul inițiatiativei TIFF For Ukraine.
În ultimele luni, DakhaBrakha se află într-un turneu internaţional, în care promovează muzica ucraineană şi transmit mesaje de pace: ‘A fost greu să ne părăsim ţara, dar suntem aici pentru că suntem artişti. Este foarte important pentru noi să simţim sprijin şi solidaritate cu Ucraina, să facem cunoscute în lume muzica şi tradiţiile noastre în aceste vremuri de război’.
3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.