Camera Deputaţilor a dezbătut moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu

„Radiojurnal” – Realizator: Gabriela Mitrovici – Camera Deputaţilor a dezbătut, astăzi, moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, votul asupra documentului urmând să fie dat în şedinţa de miercuri. Petruţa Dinu a asistat la dezbateri şi vine cu detalii în radiojurnal.
Reporter: Petruţa Dinu – Reprezentanții USR îl critică pe ministrul educației pentru alocarea bugetară scăzută și salarizarea necorespunzătoare a profesorilor. Ei spun că Sorin Cîmpeanu nu a rezolvat problema privind gratuitatea pentru transportul județean al elevilor și nici nu a extins în școli aplicarea programului pilot „Masă caldă”. Nu a luat măsuri pentru reducerea abandonului școlar și nu s-a ocupat de problema privind plagiatele.
Cristian Brian, deputat USR: Sfârşitul de an şcolar este pentru toți cei implicați în învățământ momentul în care tragem linie în catalog. A venit clipă unui bilanț serios pentru un sector care are același om la cârmă încă din decembrie 2020. Ministerul Educației a fost condus neperturbat de Sorin Mihai Cîmpeanu. De aceea, domnia sa este singurul responsabil pentru dezastrul în care se afundă învățământul din România.
Reporter: În replică, ministrul Sorin Cîmpeanu a respins acuzațiile și a subliniat că moțiunea nu reflectă date reale. El a anunțat că reformele începute în învățământ vor continua, subliniind că sistemul are nevoie de unitate și construcție.
Sorin Cîmpeanu: O să le acord nota 10 fiecăruia dintre autorii moțiunii la disciplina demagogie. V-aţi dovedit a fi vajnici mânuitori de rangă și baros, dar în educație lucrurile se fac nu numai demolând. Multe dintre inițiativele dumneavoastră încep cu „se abrogă”. Da, trebuie și demolat, trebuie și „se abrogă”, dar în educație ne bazăm mai mult pe construcție.
Reporter: Şi deputații care formează majoritatea parlamentară au respins criticile aduse în moţiunea simplă și au subliniat că problemele din sistem trebuie privite în ansamblu pentru a fi soluționate. La rândul lor, reprezentanții AUR au declarat că nu cred nici în reformele anunțate de actualul ministru, nici în soluțiile propuse de USR, fiind de părere că în România este nevoie ca școala să fie adaptată la piața muncii./rpatulea/dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 iunie)