Dincolo de durere…     Mărturii din închisorile comuniste

„Bastonul cu care m-a bătut era cu ghiventuri”

Prin centrele de anchetă ale Securităţii trec toţi cei consideraţi „duşmani ai regimului” · Direcţiile Regionale de Securitate şi Serviciile Judeţene de Securitate reţin mii de „bandiţi”: foşti membri PNL-Brătianu sau PNŢ-Maniu, „fugarii din organizaţiile subversive din munţi”, „funcţionarii comprimaţi” şi toţi cei care ameninţau „regimul popular” · anchetele durează câteva luni sau câţiva ani · pe baza rezultatelor lor, arestaţii sunt trimişi în procese în care primesc uneori pedepse disproporţionat de mari.

de Silvia Iliescu
de Silvia Iliescu

Ioan Arieşan se întorsese de pe front şi era preot la Mănăstirea Greco-Catolică din Bixad în 1948, când acest rit a fost desfiinţat de autorităţile comuniste. Securitatea i-a arestat pe superiorii săi ierarhici, iar mănăstirea s-a destrămat. Atunci, mulţi dintre fraţi au refuzat unirea forţată cu Biserica Ortodoxă şi s-au răspândit prin ţară. Părintele Arieşan se angajase la Cluj ca muncitor la Fabrica de medicamente. De acolo a fost arestat în 1950, fiindcă nu s-a supus ordinului de a trece la ortodoxie. Bătut la anchetă, a fost insistent întrebat despre organizaţia anticomunistă Garda Albă” din zona Bistriţei, cu care Ioan Arieşean nu avusese lagături.

„M-au dus la Securitate, am stat trei luni de zile care au fost destul de grele, pentru că am dormit numai pe beton, gol, aşa cum m-au arestat. Cel puţin patru anchete am avut. [Mă întrebau] unde am fost, de ce am venit de-acolo, de-astea, unde ne sunt superiorii [greco-catolici]… [Am spus:] <Unde sunt şi eu!> <Dar de unde ştii?> <De când i-au ridicat, nu i-am mai văzut…> […]

Odată, despre Garda Albă m-au întrebat, au fost informaţi greşit… atunci m-au bătut foarte rău. Zice: <Aţi fost la o întâlnire la Garda Albă>, nu ştiu unde. <Domnule locotenent, nu am fost, nici nu ştiu, am auzit de Garda Albă, dar nu ştiu care e şi n-am fost!> Mi-a dat [la palme], uite aşa s-au făcut palmele. <Domnule locotenent-major, obligaţi oamenii să mintă. Nu Securitatea, ci dumneavoastră! Eu habar n-am, nu ştiu de aşa ceva şi mă bateţi, mă nenorociţi aşa…> M-a apucat o dată de cap, m-a sculat, apoi m-a trântit pe scaun şi s-a dus.

A stat cam 45 de minute, s-a întors înapoi, blând, oarecum cu regret, a văzut că nu am fost eu în cauză. Şi atunci [zice]: <Fumezi o ţigară?> <Nu>… Plângeam de durere, că numai puteam! Atunci a dat telefon, jos, la paznic, acolo, la celulele de la subsol şi m-a dus la subsol să ţin [mâinile în] vana cu apă rece 10 minute. Am băgat mâinile, le-am ţinut, după câteva minute s-au alinat şi nu m-a mai durut aşa rău, s-au tras umflăturile, dar au rămas – bastonul cu care m-a bătut era cu ghiventuri, aşa, pe el. Erau vânătăi pe pălmi. […]

După ce nu m-a mai întrebat, văd că într-o zi vine securistul, mă scoate pe sală. Vine un frizer şi-mi tunde barba. Se duce frizerul, vine un fotograf şi îmi face patru poziţii  şi mă bagă înapoi – dar nu ştiu când s-a petrecut aceasta. 16, în mai sau aşa… M-au dus la penitenciar, m-au dus şi m-au culcat într-o cameră. Mi-au luat ce am avut asupra mea, cu inventar, şi m-au dus acolo, într-o cameră, era arhiplin!”

[interviu de Mariana Conovici, Mănăstirea Greco-Catolică Visuia com. Miceştii de Câmpie, 2000]