Design interior: Cele mai eficiente soluții pentru cele mai comune provocări

Indiferent că vă proiectați casa de la zero sau nu, tot vor exista provocări pe care le veți considera de nerezolvat. Surprinzător, astfel de provocări de proiectare pot fi depășite cu soluții relativ simple. Am mai spus-o și o vom repeta, locuința dvs. ar trebui să fie un loc în care să pășiți cu drag la capătul unei zile stresante, în care să vă puteți relaxa cu adevărat și din care să aveți un start energizant în fiecare dimineață. Parcă neținând cont de dorințele și speranțele noastre, locuințele din ziua de azi se dovedesc a fi, de cele mai multe ori, un pic mai mult decât acceptabile ca formă și mărime, cauzând tot felul de probleme în privința decorării, depozitării și amenajării. Cu toate acestea, având în vedere că ne petrecem mai mult de jumătate din viață acasă (poate chiar mai mult în vremurile actuale), merită să acordăm ceva mai mult timp și bani creării unui mediu propice pentru un trai de calitate, odihnitor și reconfortant. Dacă aveți o cameră care este la fel de „impunătoare” precum o cutie de chibrituri, „lată” cât un cilindru sau mult prea mare (mai rar), descoperiți câteva trucuri care pot ascunde, masca sau, pur și simplu, modifica întregul aspect al unei încăperi.

Provocarea nr. 1: Spațiu prea îngust
Nu tratați apartamentul dvs. ca pe un spațiu de tranziție, ci dați-i personalitate. Nimic nu face un spațiu mic să arate și mai mic decât multe bucăți mici de mobilier. Deși pare contradictoriu, de obicei, mai puține piese mai mari și bine proporționate deservesc mult mai eficient locuințele mici. Aceeași idee se aplică și în privința covoarelor – nimic nu face o cameră mică să se simtă mai deprimant decât un covor minuscul. Într – un spațiu mic, chiar și cele mai mici schimbări pot avea un impact major. Sugerați-l prin adăugarea unor detalii elegante, cum ar fi perdelele și draperiile, iluminat, stratificare și opere de artă decorativă.
Soluția 1: Adăugați dungi – Dungile ajută la extinderea vizuală a unei camere, făcând-o să pară mai lată. Folosiți dungi înguste sau mai late, dar asigurați – vă că sunt orizontale, întrucât doar acestea vor face ochiul să „călătorească” de la stânga la dreapta. Indiferent dacă pictați dungi direct pe perete sau le utilizați pe materiale textile, acest lucru este cel mai simplu mod de a face o cameră să arate mai vastă.
Soluția 2: Decorați în alb – Prin utilizarea unei palete de culori în totalitate albe sau a unor tonuri delicate, pastelate puteți atenua orice sentiment de prea înghesuit. Atenție, totuși, să nu cădeți în capcana excesului!

Provocarea nr. 2: Utilizarea modelelor într-un spațiu mic
Iubiți la nebunie țesăturile cu modele, însă vă este teamă că ar putea fi copleșitoare într-un spațiu mic? Nu vă descurajați, întrucât există o sumedenie de modalități prin care puteți folosi modele fără a da senzația de sațietate sau preaplin, iar unele vă pot ajuta chiar să plănuiți un spațiu mai mare. Dacă trebuie să includeți texturi și modele, asigurați-vă că faceți acest lucru cu reținere, astfel încât să nu distragă privirea de la ferestre – alte elemente care poate îndulci sentimentul de a fi „înțepenit” într-un spațiu strâmt.
Soluție: Alegeți un perete de accent și amplasați „modelul” acolo și numai acolo. Dacă doriți să amestecați mai multe modele, alegeți unul principal și unul sau două modele secundare, și utilizați-le în proporții semnificativ mai mici. De exemplu, modelul principal poate fi o perdea „florală”, în timp ce pernele pot fi în dungi. Asigurați-vă că utilizați modele într-o paletă de culori similară sau coordonată pentru a menține interiorul armonios.

Provocarea nr. 3: Camere de mărimea unor cutii
În cazul caselor mici opțiunile de decorare sunt destul de limitate, dar nu imposibile. Camerele de zi cu diferite subdiviziuni (grinzi), dormitoare micuțe, bucătării lungi și înguste și băi de dimensiuni și mai reduse ne fac să credem că nu avem nicio șansă la un decor desprins din reviste. Și totuși, se poate! Știind cum să profităm de fiecare colțișor al casei și de fiecare spațiu cu potențial decorativ ne vom putea crea visul de a avea o casă armonioasă din punct de vedere estetic.
Soluția 1: Alegeți o culoare îndrăzneață – Acest lucru poate părea total contraindicat la prima vedere, dar vopsirea unei camere mici în culoarea îndrăzneață favorită poate crea o zonă confortabilă, spre care oamenii vor gravita. În camera de zi finisajele lucioase adaugă o atmosferă de lux.
Soluția 2: Adăugați oglinzi – Veți spune că adăugarea oglinzilor pentru a crea iluzia unei încăperi mai mari nu este un truc nou de decorare, și aveți perfectă dreptate. Însă numai după ce veți recurge practic la introducerea acestora în încăpere, fie ea cameră de zi, baie sau dormitor, veți constata că este una dintre cele mai captivante modalități de creare a senzației de spațiu. Nu numai că acest truc creează iluzia unui spațiu mai mare, dar reflectă și lumina, având o și mai mare contribuție în cazul unei camere cu o singură fereastră sau cu ferestre mai mici. Nu numai că o oglindă maximizează spațiul și lumina dintr-o încăpere, dar și dublează orice se reflectă în ea. Veți dori ca întotdeauna oglinda să reflecte un spațiu curat și frumos, așa că sfatul nostru ar fi să-l păstrați neîncărcat. Unul dintre cele mai neașteptate trucuri de design este instalarea unui candelabru de sticlă de mari dimensiuni. Încercăm mereu să facem o cameră mai mare, dar nu trebuie să uităm niciodată că putem să și alungim camera, nu doar s-o lățim. Tot ceea ce atrage privirea în sus joacă un rol important în planul vertical al spațiului, oferind iluzia unei camere mai înalte decât este în realitate.

Provocarea nr. 4: Un plan deschis … mult prea deschis
Spaţiile deschise rămân o opţiune foarte simpatizată, pentru că păstrează familia în contact, facilitează conversația între musafiri și gazde, elimină pereţii care reduc sursele de lumină naturală şi adaugă sentimentul de amploare şi volum, în special în casele cu suprafeţe modeste. Însă, un open-space prea deschis reduce drastic intimitatea și va fi destul de dificil să asortaţi tot mobilierul şi chiar culorile, şi decoraţiunile. Un alt minus al unui spaţiu prea deschis îl reprezintă încălzirea pe timp de iarnă. Dacă la curent veţi putea face ceva economii datorită extra luminii naturale, nu acelaşi lucru se poate spune şi când vine vorba de căldură, întrucât se ştie că spaţiile de acest fel se încălzesc mult mai greu.
Soluția 1: Împărțiți spațiul – O cameră mare poate fi adesea impracticabilă. Prin demarcarea unor zone clar definite într-un spațiu deschis veți îmbunătăți nu numai funcția camerei, dar veți oferi și intimitate. Un paravan despărțitor, de exemplu, poate face același lucru, avantajul fiind acela că nu este permanent.
Soluția 2: Camere în camere – Asemenea unei păpuși rusești, parcă Matrioșka pe numele ei – o jucărie din lemn, viu colorată, goală pe interior, în care sunt introduse alte păpuși, mai mici, identice – puteți crea camere în interiorul camerelor cu ajutorul ușilor sau al panourilor glisante din hârtie, lemn sau sticlă. Chiar dacă panourile nu sunt permanente, acestea pot fi percepute ca niște pereți în toată regula și oferă practic, același nivel de intimitate. Pentru o remediere rapidă, montați niște draperii pe o galerie de plafon astfel încât o parte a camerei să poată fi secționată, atunci când este necesar.

Provocarea nr. 5: Instalații (țevi) expuse
Soluția 1: Sărbătoriți diferența. „Manoperele interioare” lăsate la vedere sunt un aspect tipic pentru stilul industrial. Cea mai simplă soluție este de a îmbrățișa această caracteristică și de a face din ea o sărbătoare. Vopsiți conductele într-o manieră plină de haz și într – o gamă variată de culori pentru a diferenția multiplele tipuri de conducte și funcțiile acestora. Atrageți atenția asupra lor în acest mod și astfel, vrând nevrând, veți adopta senzaționalul stil industrial chiar în casa dvs. Veți descoperi că datorită liniilor orizontale și verticale puteți crea chiar un model de tip rețea.
Soluția 2: Adăugați și mai multe țevi – Faceți din țevile expuse o adevărată fiesta prin adăugarea altor câteva. Adresați – vă unui instalator care să monteze niște țevi potrivite cu cele originale – acestea nu trebuie să fie funcționale. Conductele vor adăuga un aspect captivant și extrem de interesant spațiului dvs., mai ales dacă sunt lustruite cu un luciu puternic. Țevile de cupru strălucitoare nu sunt doar o caracteristică sculpturală, dar pot fi setate pe un fundal întunecos pentru o apariție de zile mari.

Provocarea nr. 6: Priveliști inestetice
Soluția 1: Faceți-vă propria grădină. Așezați-vă flori pe pervazul ferestrei, lipiți-vă flori pe geamuri, nu știu, faceți ceva care să vă scutească de priveliștea plină de beton. Nimeni nu vrea să se uite pe fereastră și să vadă o clădire total inatractivă chiar lângă nasul lui. Foliajul este răspunsul imediat și minunat pentru a ascunde aceste neplăceri și, în același timp este și elementul care vă va înfrumuseța proprietatea. Bambusul, de pildă, crește rapid și este veșnic verde, un bonus binevenit atunci când vine vorba de crearea unei mici „grădini” cu frunze. Asigurați – vă că îl plantați într – un pământ puternic pentru rădăcinile lui pe măsură, având în vedere că cele mai multe tipuri de bambus pot fi invazive. Discutați cu un designer peisagist despre cele mai bune specii pentru clima și solul dvs., dar ca o regulă de bază, dacă aveți nevoie de o grădină foarte densă, alegeți mai multe specii mai mici.
Soluția 2: Ascundeți și iar ascundeți – Storurile sunt un mijloc perfect de blocare a unor priveliști urâte și de a vă feri de privirile indiscrete ale vecinilor prea „apropiați”. Jaluzelele necăptușite din țesături delicate permit pătrunderea luminii, oferind intimitate în același timp.

Provocarea nr. 7: Plafon prea jos
Soluția 1: Atârnați o perdea lungă. Unul dintre cele mai deranjante lucruri într-o casă este plafonul prea jos. Din fericire, este foarte la îndemână să depășiți și acest impediment prin simpla agățare a unor perdele din tavan până la podea. Fără tije vizibile sau șine, perdelele creează un efect de cascadă, care va da imediat iluzia de înălțime.
Soluția 2: Mobilați cu piese transparente – Cu ajutorul mobilei și a decorațiunilor transparente, veți deschide imediat un spațiu de locuit. Piesele opace au tendința de a opri lumina de la răspândirea în jurul camerei și împiedică fluxul de aer. Plexiglasul și obiectele din sticlă sunt o alegere la modă, întrucât adaugă și un dram de farmec. Un alt sfat este de a introduce mobilier cu profile joase sau scăzute, astfel încât camera să arate mai semeață și mai înaltă.

Provocarea nr. 8: Spațiu neutilizat
Soluția 1: Strecurați un colțișor de studiu. Dacă nu aveți luxul unei camere de studiu separate sau al unui birou, puteți transforma zona de sub scările interioare într-un spațiu perfect utilizabil. În mod alternativ, îmbrățișați unghiurile mai ciudate și incomode ale spațiului prin adăugarea unui scaun tapițat într-un colț sau a unor rafturi, esențiale pentru o organizare ideală. Nimic nu este mai primitor și mai confortabil decât un cuibușor de relaxare într-un dormitor – luați o carte bună, o ceașcă de ceai fierbinte și, probabil, un prieten blănos care să vă țină companie.
Soluția 2: Stivuiți niște rafturi – Rafturile încorporate sunt o soluție pe cât de utilă pe atât de atrăgătoare vizual, pentru umplerea spațiilor care pe vremuri adăposteau un șemineu, de exemplu. Angajați un tâmplar profesionist pentru a le instala – este o caracteristică pentru care veți fi veșnic recunoscători.

Provocarea nr. 9 – Supraîncărcarea cu accesorii
Una dintre cele mai frecvente greșeli este concepția că dacă avem mai puține articole într-o cameră acest lucru o va face să pară mai mare. Se pare că, de fapt, exact contrariul este adevărat: de fiecare dată când veți utiliza un nou accesoriu, cum ar fi o tavă, câteva cărți pe măsuța de cafea sau mai multe lămpi de birou, veți crea mici „viniete” sau „momente” prin care veți face ca spațiul să pară mai mare. Trucul este acela ca întotdeauna să alegeți un loc pe care doriți să aterizeze privirea. Puneți-vă întrebarea care este primul lucru pe care doriți să-l evidențiați, și porniți din acel loc. Alegeți accesoriile pe care doriți să le prezentați și rămâneți cu ele. Evitați nevoia de a crea un „tezaur”!
Soluția 1: Stratificați accesoriile (nu vor arăta aglomerate)! Nu este nicio problemă dacă locuinței îi lipsește personalitatea și nu se simte încă „gata”. Primul sfat ar fi să lăsați presiunea decorării la o parte. Una dintre cele mai grozave reguli atunci când folosiți diverse obiecte pentru a vă stratifica spațiul este să scăpați de ele dacă nu sunt absolut frumoase sau absolut funcționale. În acest fel, atunci când faceți noi achiziții, ca de pildă o pătură sau un tablou, care vă încântă privirea și sufletul, puteți continua să adăugați noi și noi obiecte, adică să continuați să stratificați. Lăsați suficient spațiu pentru a permite locuinței să evolueze odată cu dvs.! Cu siguranță, de-a lungul vieții gusturile fiecăruia dintre noi se vor mai schimba, așa că nu aglomerați spațiul dintr-o dată cu tot felul de nimicuri (sau care vor deveni la un moment dat nimicuri).
Soluția 2: O regulă generală pe care ar fi bine să o folosiți este să mențineți numerele impare, cu alte cuvinte, trei sau cinci articole de dimensiuni, culori și texturi diferite pe care să le amestecați și potriviți pe un singur raft sau pe masă. De asemenea, aranjați accesoriile într-o ordine neșteptată, nu doar prin banala lor aliniere. Veți crea mai mult interes în acest fel.
Truc fără eșec: Creați „grupări” sau mini-viniete pentru rafturile dvs. și puneți-le împreună. Veți fi surprins de cât de interesante vor arăta accesoriile dvs. atunci când sunt „editate”, amestecate și asortate în mod corespunzător.

Provocarea nr. 10 – Agățarea perdelelor și a draperiilor
Întrucât fiecare cameră este unică, selectarea draperiilor potrivite și determinarea locului în care să le atârnați poate fi o provocare. Când avem posibilitatea de a alege, aproape întotdeauna selectăm perdele personalizate pentru modelele noastre, deoarece acest lucru permite controlul asupra fiecărei dimensiuni și capacitatea de a maximiza impactul ferestrelor.
Soluția 1: Cea mai indicată variantă este cea până la podea, cu excepția cazului în care există un calorifer sau un pervaz mai adânc. Măsurați de la podea până unde veți monta sistemul de prindere și apoi rotunjiți suma astfel obținută spre valoarea mai mare. Veți obține cel mai curat aspect dacă materialul intră în contact cu podeaua (pervazul sau caloriferul). Perdelele prea scurte pot părea monotone și „tăiate”. Perdelele care se răsfrâng pe podea cu 2,5 până la 7 cm sunt, în prezent, cele mai elegante. Sunt mai relaxate decât cele care doar ating podeaua, dar încă mai au nevoie de adaptare. Dacă aveți pardoseli inegale sau sunteți îngrijorați cu privire la precizia de măsurare, acest stil este mai ofertant.
Soluția 2: Pentru a vă asigura că perdelele vor fi ample și drapate atunci când sunt închise, acestea trebuie să aibă o lățime de 2 – 2,5 cm din lățimea ferestrei. Excepție fac cazurile în care agățați perdelele doar pentru a încadra o fereastră și nu intenționați să le închideți, situație în care puteți rotunji măsurătorile înspre valoarea mai mică, la doar 1 – 1,5 cm din lățimea ferestrei.

Provocarea nr. 11 – Crearea unei scheme de iluminare bine distribuită, cu construcție minimă
Iluminatul creează un impact enorm asupra interioarelor, asupra gradului de utilizare și asupra stării de spirit. Un designer ar aborda de obicei iluminatul creând diferite surse de lumină. Iluminarea indirectă creează o bună dispoziție fără a fi prea aspră pentru ochi.
Soluție: Folosiți lumini în formă de șină montate pe tavan, în locul luminii centrale tipice. Rotiți corpurile de iluminat individuale pentru a se confrunta cu diferiți pereți, rafturi, tablouri și evitați să le orientați direct în jos. Acest lucru face ca lumina să salte pe pereți și creează o schemă de iluminare mai echilibrată și mai distribuită.
Truc fără eșec: Amestecați câteva becuri albe reci cu becurile galbene pentru a crea o culoare echilibrată, care să nu fie prea slabă sau prea aspră.

Provocarea nr. 12 – Organizarea unui perete – galerie
Organizarea ramelor pe un perete poate fi destul de descurajantă, mai ales dacă nu știți de unde să începeți.
Soluție: Determinați două sau trei piese mari pe care le veți folosi ca puncte focale pentru a atrage privirea și a împrăștia diferite dimensiuni în jurul lor, astfel încât să creați un amestec și un echilibru cel puțin interesante. Centrul întregului ansamblu trebuie plasat la nivelul ochilor, care este de obicei la 1,5 metri de podea. Puteți începe cu această măsurătoare pentru a putea așeza primul cadru pe perete. Dacă nu sunteți sigur de cum va arăta aranjamentul dvs., încercați să faceți decupaje de hârtie ale ramelor și să le puneți mai întâi pe perete.

Provocarea nr. 13 – Folosirea mobilierului vintage într-un spațiu modern
Să recunoaștem, mulți oameni au lucruri sau piese de mobilier care au prea multă valoare sentimentală pentru a fi aruncate, dar care nu se potrivesc neapărat cu atmosfera modernă a noului lor interior.
Soluție: Recondiționați și/sau readuceți în actualitate. Fiecare piesă poate fi actualizată pentru a se potrivi noului dvs. interior – un nou strat de vopsea poate face minuni, precum și o nouă tapițerie. Un dulap vechi de lemn poate fi folosit ca un punct focal interesant în camera de zi sau ca noul „centru de divertisment”, la fel cum și scaunul tip jilț va arăta extrem de bine lângă o canapea modernă din camera de zi. Nu vă fie teamă să amestecați stilurile iar, dacă aveți îndoieli, consultați un profesionist!
Truc fără eșec: Actualizați atât utilizarea, cât și funcția pieselor vintage. Încercați și gândiți-vă la noi modalități de a folosi mobilierul vechi pentru a le putea folosi cât mai mult. La urma urmei, aceste piese vechi aduc cele mai bune subiecte de conversație prin relatarea poveștilor lor „de viață”!

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.houzz.com/ideabooks/63150037/list/7-common-design-dilemmas-solved
https://nadinestay.com/blog/solving-your-most-common-design-dilemmas
http://www.houzz.com.au/ideabooks/58965854/list/7-common-design-dilemmas-solved
http://www.housebeautiful.com/home-remodeling/interior-designers/tips/g1942/decorating-problems-solved/
https://www.leclairdecor.com/post/design-solutions-solving-recurring-design-dilemmas
https://www.realliving.com.ph/home-improvement/decorating/5-design-dilemmas-and-how-to-solve-them
https://www.homestolove.com.au/common-interior-decorating-dilemmas-6601