Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Autorităţile române şi ucrainene au discutat despre redeschiderea a două puncte de trecere a frontierei de pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava (nordul României), Racovăţ – Diakivţi pentru traficul auto, şi Dorneşti-Vicşani, pentru traficul feroviar.

Punctul Vamal Racovăţ are o importanţă strategică pentru judeţul Botoşani. Am cerut, în repetate rânduri Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, am făcut demersurile necesare să fie redeschis cât mai repede. În actualul context geopolitic, Vama Racovăţ poate contribui la conturarea unui coridor pan-european umanitar şi economic, în special pentru comerţul exterior al Ucrainei şi României, a declarat preşedintele Consiliului
Judeţean Botoşani, Doina Federovici. S-a discutat despre deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei de la Racovăţ pentru autoturisme şi camioane până în 7,5 tone. În primă fază, pe la Racovăţ vor trece camioane goale şi cisterne cu combustibil. În paralel vor demara lucrările de modernizare necesare pentru controlul vamal al camioanelor.

Vama Racovăţ a fost închisă în 2010, fiindcă nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a vămii a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, dar nu şi cea ucraineană, motiv pentru care nu a putut fi redeschisă. Redeschiderea acesteia urmăreşte susţinerea exporturilor din Ucraina.

2) Crucea Roşie Română va fi în continuare alături de oameni în cele mai dificile momente, a transmis directorul general Ioan Silviu Lefter, în mesajul său cu prilejul aniversării a 146 de ani de activitate a organizaţiei. Potrivit acestuia, campania „Umanitatea nu are graniţe”, în sprijinul celor care au fugit din calea războiului din Ucraina, a arătat că binele nu ţine cont de frontiere. El s-a arătat impresionat de empatia şi mobilizarea poporului român. În decursul a două luni, organizaţia noastră a reuşit să strângă o sumă impresionantă de bani, peste 9 milioane de euro şi donaţii în produse de peste 4 milioane de euro. 250.000 de persoane au fost sprijinite în prima parte a intervenţiei de urgenţă şi apoi 80.000 de persoane au fost asistate în fiecare lună, prin programe şi activităţi, a adăugat Ioan Silviu Lefter.

3) Ştirile *în limba ucraineană* sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.